Заместник министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев се обърна с молба към земеделците да подадът заявления за нанесените от градушката щети в област Пловдив. Крайният срок за подаването на заявленията е до понеделник, 13 септември 2021 г., включително. Той заяви, че ако стопаните нямат констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма да има обезщетения.

Готови са финансовите мерки, с които ще бъдат подпомогнати земеделците от Калояново, Раковски и марица. За тази цел са отредени 15 млн. лв. след актуализацията на бюджета.

Единият механизъм за обезщетения е по схемата за директни плащания, при настъпване на извъндредни обстоятелства за кампания 2021. Явор Гечев подчерта, че стопаните трябва да уведомят Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ , в срок от 15 дни от настъпването на събитието, за наличието на извънредни обстоятелства. Той също поясни, че трябва да има доказателствен документ за наичието на форсмажорното обстоятелство, издаден от оторизираната за това институция.

Гечев уточни, че другата схема за обезщетение е чрез държавната помощ за на 100% напълно пропаднали площи. За прилагане на схемата трябва да има наличието на протокол от общинската служба по „Земеделие“,в който да е определен процентът на пропадналите площи.

Явор Гечев подчерта, че подпомагането ще бъде изплатено само по една от двете финансови схеми, съобразно условията, на които отговарят стопаните.


Share Follow

Leave A Reply