Президентът Румен Радев разпусна 46-ото Народно събрание и назначи нов състав на служебния кабинет, в който не участват Кирил Петков и Асен Василев. Радев сменя и министъра на транспорта с Христо Алексиев, който бе номиниран за министър в първия кабинет, предложен от Слави Трифонов преди да върне мандата. Алексиев беше на този пост още в първия служебен кабинет на президента през 2017. Бъдещият министър на транспорта в момента е председател на УС на НКЖИ. Той ще замени предишния служебен министър Георги Тодоров.

снимка: БГНЕС

На мястото на Кирил Петков Румен Радев назначи за министър Даниела Везиева, която беше заместник-министър на икономиката. Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок. Като министър на финансите на мястото на Асен Василев Радев назначава Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов.

По време на представянето държавният глава заяви, че служебното правителство е провело честни избори, намалявайки купения вот. „Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, постигнат беше рекорден икономически ръст“, заяви Радев. Той уточни, че служебното правителство е задвижило контролните системи на държавата. Президентът изтъкна, че кабинетът е активизирал социалната политика към най-уязвимите. „След 13 г. политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство извади пенсионерите над линията на бедност“, каза още той.

„Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по Черноморието. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина, близки до стара власт, трупаха печалби. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката. Овладя кризата с COVID-19. Изведе от задънена улица проекта за израждане на национална детска болница“, коментира президентът.

„Благодаря ви, че доказахте основната ми идея, че е възможно демократичното единодействие от хора от разни политически хоризонти в името на България. Този успешен пример е капитал за политическото бъдещето на Родината. То е стъпка напред в надмогването на политическите предупреждения, които спират развитието на страната“, допълни той.

Длъжността министър-председател ще изпълнява отново Стефан Янев.
Останалия състав на служебния кабинет остава същия:

Гълъб Донев – заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика
-Бойко Рашков – заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи
Атанас Пеканов – заместник министър-председател по управление на европейските средства
Георги Панайотов – министър на отбраната
Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването
Виолета Комитова – министър на регионалното развитие и благоустройството
Николай Денков – министър на образованието и науката
Светлан Стоев – министър на външните работи
Янаки Стоилов – министър на правосъдието
Велислав Минеков – министър на културата
Асен Личев – министър на околната среда и водите
Христо Бозуков – министър на земеделието, храните и горите
Андрей Живков – министър на енергетиката
Стела Балтова – министър на туризма
Андрей Кузманов – министър на младежта и спорта

Преди дни Радев обяви, че изборите за правителство и президент ще са 2 в 1. Вотът е насрочен за 14 ноември.
Това е третия служебен кабинет, който президентът назначава в рамките на неговия мандат. Очаква се изключените от постовете на министри Асен Василев и Кирил Петков да представят политическия си проект, с който да участват на парламентарните избори.


Share Follow

Leave A Reply