Поскъпване на хрантелните стоки отчитат от НСИ. По данни на института инфлацията тази година е 3% и най-голям е ръстът при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата.

„Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата.Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до поскъпване на крайните цени за потребителите. Отделно по разни други причини, обусловени от икономически предпоставки донякъде и от Covid- ситуацията, която също е икономически фактор се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества.“, казва пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков.

От друга страна и доставките са малко затруднени, което малко по малко, едно по едно оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за поскъпването на цени, на стоки, на услуги добавяме и фактора горива и електроенергия и се стига до ситуцията, която е в момента – по високи цени както за потребителите, така и за бизнеса“, каза още Иван Стойков.

По думите му, ако имаме спестени пари можем  да ги инвестираме в покупка на имот. Инвестиции в капиталовия пазар- покупка на акции и облигации, препоръчва финансовият експерт.

 


Share Follow

Leave A Reply