Предизборната кампания две в едно е в пълна сила. Партиите се позиционират и препозиционират.

От най-новия политически проект „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев обявиха намерението си да подпишат споразумение с „Демократична България“ и „Изправи се. БГ. Ние идваме“, подавайки спасителен пояс на последните, които по всяка вероятност сами не биха могли да доплуват до следващия парламент.

Гмуркането на двамата служебни министри на Радев в реалната политика е пореден удар по БСП. И не защото „Продължаваме промяната“ би откраднала ляв електорат, особено в коалиция с ДБ, а защото левицата към момента е в толкова небалансирано състояние, че появата на каквато и да е нова политическа сила я тласка все повече към политическото небитие. Корнелия Нинова дори оприличи проекта на служебните министри на партията на Слави Трифонов, като намекна, че не заемат категорични позиции по важните теми. Разбира се, неприязънта към тях ще бъде изразявана с нетипично за Нинова смекчен тон, защото БСП на този етап не може да си позволи друго освен да сведе глава.

За разлика от БСП, от ИТН нямат повод да се притесняват от новата политическа формация. Тяхната предизборна кампания в момента протича от сигурната твърдина на „Фейсбук“, където лидерът на партията Слави Трифонов ни убеждава главно да не вярваме на социолозите и на кратката си памет, а вместо това да вярваме на него… „Продължаваме промяната“ за ИТН са само още един потенциален коалиционен партньор-враг. Освен това на тях никой не може да им направи нищо, защото всичко лощо си го направиха сами.

Снимка: БГНЕС

И докато предизборната кампания две в едно тече с пълна сила и партиите се позиционират и препозиционират, месецът, в който отбелязваме Съединението и Независимостта почти измина. Важно е да помним обаче, че предизборната кампания също ще свърши и за пореден път ще установим, че  днешните партии и политици, каквото и казват и пишат на шести и двайсет и втори септември,  са независими и обединени само предизборно.


Share Follow

Leave A Reply