Служебното правителство ще разработи целева мярка за подпомагане на транспорта, това обяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на среща с ръководители на браншови организации на автобусните, товарните и таксиметровите превозвачи, в която участва и служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

снимка: БГНЕС

В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката „60/40“ във варианта, в който се прилагаше през юни и юли, уточняват от ведомството.

Новият механизъм за подпомагане на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици. В отговор от транспортния бранш са заявили, че ще отменят насрочения за 28 септември, национален протест и ще сътрудничат за намирането на работещи решения.


По време на разговора са обсъдени всички искания на превозвачите. Министър Христо Алексиев се е ангажирал да бъде актуализирана методологията, по която общинските съвети определят минималните и максималните тарифи на такситата. Ще се подготви и промяна в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина съгласно искането на бизнеса. Съвместно с Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ ще се обсъдят мерки за ограничаване на нерегламентираните транспортни превози, е добавил министър Алексиев. При подготовката на проекта на Бюджет-2022 служебното правителство ще предложи въведеното през тази година данъчно облекчение за такситата да се запази.

Двамата министри са уверили представителите на бизнеса, че ще предприемат действия за по-бързото обработване на документите на тежкотоварните камиони на български превозвачи на граничните пунктове с Турция и Румъния.


Share Follow

Leave A Reply