Ще бъде предложен вариант за решение на казуса с пътноподдържащите фирми, като се раздели предмета на договора на две части – за неотложните дейности – зимното поддържане и запазването на живота и здравето на хората по пътищата, да продължат да се изпълняват до края на април и месец май следващата година. Това каза служебният зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет. Той уточни, че работата на работната група по тази тема, излъчена от Министерски съвет, ще свърши утре.

снимка: БГНЕС

Другата част от договорите, където са предвидени планови ремонти, се предлага да се прекратят и отношенията да се уредят на извъндоговорно основание. Работната група ще внесе своето предложение от министър-председателя и той, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на финансите, ще предложат решение. Според Демерджиев договорите са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност. Тезата на пътноподдържащите дружества обаче е, че предметът на договора не е ограничен със стойности и тези договори трябва да продължат да действат до срока, в който е уговорен в тях – той е петгодишен за всеки от договорите.

снимка: БГНЕС

Зам.-министърът изтъкна, че и в двата случая неизправна страна не е Агенция „Пътна инфраструктурата“ /АПИ/, защото, ако договорите са изчерпали предмета си, това трябва да стане със споразумение между страните и по линия на водене на чужда работа без пълномощие. Ако пък е вярна тезата на пътноподдържащите дружества, че договорите не са изчерпили предмета си, то трябва да продължат да изпълняват задълженията си по тях. Съгласно уговореното в договорите, не могат да очакват плащания до 31 декември повече, защото плащанията са уговорени в рамките на бюджета на АПИ за този тип дейности. А той е изчерпан към края на март.

снимка: БГНЕС

Според служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова договорите за ремонт и поддръжка на пътищата, които включват и зимното почистване, отдавна са надхвърлени като стойности. Освен това по Закона за обществените поръчки АПИ няма такива права. Тя допълни, че тези договори също така са в отклонение от Закона за бюджета, Закона за финансите и т.н.

Комитова уточни, че договорите ще бъдат обвързани със споразумения, така че да се осигури зимното почистване. Освен това през актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лева, които са предвидени за зимно почистване, защото служебното правителство в края на април е заварил изхарчен целия бюджет на АПИ за тази задача в размер на 382 млн. лева.


Share Follow

Leave A Reply