Във връзка с настъпващите на 1 октомври 2021 г. промени, според които българските граждани ще могат да влизат в​ъв Великобритания само с валиден международен паспорт, МВнР информира за изключенията от това правило. По данни на посолството ни в Лондон освен придобилите Статут на уседналост или Временен статут на уседналост с лична карта във Великобритания ще бъдат допускани и тези граждани, които са подали заявление за статут по Схемата за уседналост, но още не са получили решение от компетентните власти. С лична карта до Великобритания ще могат да пътуват и гражданите, на които правото да пътуват с такъв документ до Великобритания е гарантирано със Споразумението за оттегляне, като например погранични работници и граждани, пристигащи в страната на планово лечение със съответния документ (удостоверение S2), издаден от НЗОК.

Припомняме, че останалите граждани, считано от 1 октомври 2021 г., могат да влизат във Великобритания само с международен паспорт, като той трябва да е с валидност за целия период на планирания престой. Гражданите, които не представят такъв документ, няма да бъдат допускани в страната. Повече информация може да намерите тук: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.


Share Follow

Leave A Reply