Трябва да има нови зенитно-ракетни комплекси. Предвидени са по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България – 2032, това ще се случи. Това каза пред журналисти министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов, който посети показа на бойна техника на площад „Св. Александър Невски“ днес по повод на 60-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна бригада.

снимка: БГНЕС

На въпрос за проекта за нови трикоординатни радари, министър Панайотов каза, че ще бъде внесен проект за решение на Министерския съвет с предложения проект за инвестиционен разход да бъде разгледан от следващото Народно събрание. Предвижда се придобиване на пет стационарни и два мобилни радара. За да пристъпим към проект за инвестиционен разход, сме направили запитвания към фирми, но това са предварителни разговори. Точни суми ще имаме, когато започнем да водим преговори, но таванът, поставен от нас, е 390 млн. лева, уточни Панайотов.

снимка: БГНЕС

Издадено е разпореждане и хеликоптер на Военноморските сили е в готовност да направи евакуация на моряците, които се намират на борда на кораба, посочи министър Панайотов на въпрос за ситуацията с кораба Vera Su. Ние нямаме способности да освободим кораба от мястото, където е заседнал, това трябва да бъде направено от други хора, не от армията, каза министърът.


Share Follow

Leave A Reply