„Ангажирани са повече от 155 000 работници в строителния бранш. Ние не сме опоненти с пътните фирми, срещаме се с тях често, преговоряме, за да намерим решение. Това са около 28-30 фирми и в момента се проверява доколко наистина им се плащат заплатите“. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова пред БНТ.

снимка: МРРБ

„Не казвам, че са нарочно организирани да протестират, но взимат системно пари от държавата, за да ремонтират пътищата. Това са една особена група фирми, която е зависима само от държавните плащания, а останалите са зависими от конкуренцията на пазара. Какво заварва служебното правителство в края на април – бюджет от 382 млн. лв. на АПИ, раздаден на фирмите за ремонти на пътища, не за ново строителство, и дадени, със задание, едни текстове за още милиард отгоре – да копаят, и да ремонтират. В договорите пише, че тези пари, които очевидно са повече от договорените, ще се изплатят когато има наличност в бюджета на АПИ. Към момента обаче АПИ няма наличност, затова и фирмите си работят цяла година без бюджет“, заяви тя.

снимка: БГНЕС

Според министър Комитова трябва да се въведе бюджетна дисциплина. Тя заяви че служебното правителство е заварило фирмите с неизплатени средства още за миналата зима.


Share Follow

Leave A Reply