Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков посети Основното училище „Георги С. Раковски“ в ромския квартал на Берковица – „Раковица“, и разговаря с учителите, учениците и с деца от квартала, които не посещават занятия. Проф. Денков бе в дома на семейство с три деца, които трябва са в 4., 6. и 7. клас, но нито едно от тях не ходи на училище. В двора на къщата той разговаря с техния баща, който разказа, че е общ работник в строителството и сам изкарва прехраната на семейството, тъй като майката е глухоняма и не може да работи. Бащата разказа, че не е ходил на училище и е неграмотен, неговите родители – също. Момчетата в семейството споделиха с министъра, че мечтаят да станат футболисти и от малки тренират на стадиона. Министър Денков обясни, че образованието е много важно за децата, за да могат да намерят работа като пораснат.

Той коментира, че дори и добри футболисти след края на кариерата си се захващат с друга работа. Денков припомни, че ако отидат в училище – родителите им веднага ще започнат да получават детски надбавки, а децата ще имат безплатна закуска и таблети, и им обеща и нови раници. На брифинг пред входа на училището министър Денков заяви, че е много важно да се прекъсне този лош цикъл, в който бащата и майката на децата, а също и бабата и дядото, не са посещавали училище. „В такива семейства смятат училището за ненужно, и образователното министерство, с всички сили и екипи от училищата, се опитва да убеди тези хора в обратното. От началото на новата учебна година само в област Монтана в училище са върнати около 100 деца, отпаднали по различни причини“, обяви проф. Денков.

От Регионалното управление на образованието в Монтана съобщиха, че около 2400 деца в област Монтана през последната година са заминали в чужбина с родителите си, като някои от тях после са се върнали да учат по родните си места, а други – не. Проф. Денков даде добра оценка за работата на учителите в училище „Георги С. Раковски“ в Берковица. Той похвали и българските учители за добрата работа по време на пандемията и принудителното онлайнобучение на децата.


Share Follow

Leave A Reply