Министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова разговаря с протестиращите пътни строители. Това което предприема министерството е, че започва срещи за решаване на проблема с изплащането на дължимите суми само със собствениците на ощетените фирми. Комитова изрази съмнение кои са работниците, които протестират, от кои фирми са изобщо. Тя заяви, че не познава истинските собственици на фирмите и не се е срещала с тях, а само с техни посредници, които са предавали погрешна информация.

снимка: БГНЕС

Министърът уточни, че, след отправената вчера покана, в министерството е получен отказ, което е породило днешното недоразумение относно провеждането на среща във връзка с протеста на членовете на браншовата камара. Над 155 хиляди българи и над 21 хиляди фирми работят в целия строителен бранш. Открихме дълбоко разделение – фирмите в пътното строителство са разделени на две. Голяма част работят на свободния пазар, а една много малка група работят в непазарни условия, с авансово получаване на пари и без обществени поръчки.

Имаме данни от Министерството на труда и социалната политика, че няма съкратени хора и хора без заплати. Дори ако една фирма е затруднена финансово, трябва да изплаща 60% от заплатата на работниците, но не по-малко от минималната работна заплата, каза още министърът. Нямаме гаранция, че ако платим на фирмите, те ще дадат средства на работниците и те няма да бъдат отново пред МРРБ. Ние ще договаряме с всяка една фирма отделно Когато постигнем договорености, ще уведомим всички, посочи министър Комитова.

Зам.-министър Иван Шишков обяви, че за обекти в строеж са раздадени аванси в общ размер на 363,3 млн. лв., а за обекти, по които не се работи – 1,053 млрд. лв. Фактурираните суми от фирмите за текущ ремонт и поддържане възлизат на 222,5 млн. лв., а претендираните, но нефактурирани разходи са близо 710,5 млн. лв. На практика в тези фирми има пари. Логично е да няма проблем и заплатите да се получават, коментира заместник-министърът. МРРБ иска да сложи край на тази строителна илюзия, която е облечена в строителна пирамида, и всичко да се случва по законен ред, заяви още арх. Шишков.

940 млн. лв. се дължат на строителните фирми и тези пари ще бъдат платени. Въпросът е това да става по правилния начин, каза заместник-министър Валентин Граматиков. Фирмите са били поставени в зависимо положение. В договорите е записано, че трябва да има наличен бюджет в Агенция „Пътна инфраструктура“, а по средата на годината финансирането вече не е било осигурено. По тези договори и в момента се дължи за зимно поддържане за миналата зима, каза още заместник-министър Граматиков.


Share Follow

Leave A Reply