Корабът „Вера Су“ е построен през 1989 година. Има пробойни в пет от баластните контейнера в носовата част, след удара в скалите. Тези пробойни са само на външния корпус. Вътрешният корпус е здрав. Това предпазва от неконтролируемо изтичане на азотен тор в морето.

Според експерти, корабът е стар, което предполага, че не е имал т. нар. черна кутия, с помощта на която да бъдат изяснени причините за инцидента. Човешка грешка е основната версия, по която се работи. Само един моряк – вторият помощник-капитан е бил на вахта. По неофициална информация и предупредителната аларма за промяна в курса на кораба е била изключена. Капитанът преценил, че курсът от Украйна до Варна е кратък.

Капитан Свилен Трайчев от Българската морска камара казва, че ако на мостика на „Вера Су“ е имало дежурни, те със сигурност са щели да чуят повикванията на операторите от Службата за контрол на морския трафик. Предполага се, че този, който е бил на кораба не е разбирал английски, а комуникацията в морските среди е само на този език.

Капитан Крайчев допуска, освен човешка небрежност, като възможна причина за инцидента временна техническа неизправност.

„Аз лично съм имал такъв случай с жирокомпаса, който се следи от автопилота и когато изтърве, корабът тръгва в друга посока. Излязохме също на едни скали, но бързо го видях, това е моят личен опит.“

 


Share Follow

Leave A Reply