Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че скоро ще реши дали Кристалина Георгиева ще запази поста си като управляващ директор.

Изпълнителният борд на фонда съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая, след заседание, приключило тази нощ българско време. Постигнато е и съгласие да се изискват повече подробности за по-бързото приключване на въпроса.

Кристалина Георгиева отрича обвинението, че е манипулирала данни в полза на Китай, докато е ръководила Световната банка. Стана ясно , че тя има подкрепата на някои европейски правителства. От източници се посочва, че Великобритания, Италия и Германия, както и френското финансово министерство ще подкрепят Кристалина Георгиева. Същевременно от финансовото министерство на САЩ настояват за честно и цялостно разглеждане на всички факти.

Кристалина Георгиева

Изпълнителния борд на МВФ се събра в петък на заседание, което продължи часове при закрити врата. На заседанието е била обсъдена информацията, че докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева е оказвала натиск върху служители на институцията, за да бъдат променени данни по благоприятен за Китай начин. В изявление до борда Георгиева е отрекла обвиненията категорично.


Share Follow

Leave A Reply