Австрийският външен министър Александър Шаленберг положи клетва като канцлер в понеделник, след като колегата му консерватор Себастиан Курц се оттегли като лидер на Австрия заради обвинения в корупция. Шаленберг положи клетва на церемония в кабинета на президента Александър Ван дер Белен, заедно с неговия наследник като външен министър Майкъл Линхарт.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че Себастиан Курц подаде оставка след като името му беше замесено в корупционен скандал за финансиране на австрийски таблоид срещу положително отразяване на правителството. Курц и девет други политици станаха обект на разследване, след като полицията претърси редица адреси, свързани с управляващата Народна партия. Канцлерът е обвинен в злоупотреби, корупция и даване на подкупи. Всички те са били „извършени в името на неговия личен интерес“, твърдят от прокуратурата.

снимка: БГНЕС

„През последните дни стана ясно, че срещу мен има обвинения в престъпления. Тези обвинения датират от 2016 г. Те не са истина и аз ще успея да изясня този въпрос“, заяви той. Курц каза, че възнамерява да остане партиен лидер, както и председател на парламентарната си група. За свой заместник той предложи външния министър Александър Шаленберг. Лидерът на Зелените, в които Народната партия е в коалиция, приветства оставката на Курц и даде да се разбере, че е готов да работи с Шаленберг. Зелените започнаха преговори с опозиционни партии, които заплашват да поискат вот на недоверие на канцлера следващата седмица.


Share Follow

Leave A Reply