Регионалният министър Виолета Комитова се срещна с представителите на Браншовата камара „Пътища”, които протестират за втори ден в центъра на София. Пътните строители спират протестите след 2 дни. Това стана ясно след срещата. Основният въпрос, който ги обединявал, бил да се осигури поддържането на пътищата през зимата. На срещата министърът за пореден път попита за какво е протестът. „Вие вчера казахте, че работници без заплати няма. Да формулираме темата на протеста. Кои фирми бяха днес пред МРРБ. Ние не можем да ги идентифицираме”, заяви Комитова.

От Браншовата камара „Пътища” казаха, че протестът не е синдикален за заплати. „Като работодатели протестираме, за да си изпълни държавата задълженията към фирмите. Работниците са наша отговорност. Но нехайството на държавата, може да доведе до това да ги освободим”, заявиха от браншовата камара. Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища” Лазар Лазаров обаче заяви, че сред техните членове категорично има фирми, които изпитват затруднение да плащат на работниците си. „Вече 6 месеца всички тези дружества не са получили от държавата своето заработено”, каза Лазар Лазаров. По думите му фирми залагат имущество, за да могат да изплащат заплати. Но малки фирми и това не могат, обясни Лазаров.

снимка: БГНЕС

„Парите, които претендирате не са дължими към днешна дата. На договорите, на които се позовавате, ясно е записано, че изплащанията по тях на суми стават по бюджета на АПИ за съответните дейности, за съответната година. Към края на април тази година този бюджет е изчерпан”, каза заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.


Share Follow

Leave A Reply