Предизборната кампания официално стартира. А тенденцията, която се откроява особено силно в тази наситена с протести и официално предизборна седмица е на несъответствие между реалността, в която живеем и версията на политиците за нея.

Представители на пътностроителния бранш излязоха на пореден национален протест. Протестиращите протестираха заради неизплатени заплати заради спиране на плащанията към фирмите от страна на ресорния министър Виолета Комитова. Стигна се до там тежка техника да бъде разположена на жълтите павета. След като в крайна сметка се стигна до среща между протестиращите и властта, Комитова заяви в общи линии, че не разбира кой и за какво протестира. И въпреки, че протестите спират, може би е редно все пак те да продължат поне докато министър Комитова разбере защо се протестира!

снимка: БГНЕС

За капак, МВР ще накаже протестиращите, заради навлизането с тежка техника в центъра на София, което само по себе си е резонно, ако разпоредбите на закона са нарушени. Изключително странна е обаче дискриминацията спрямо политическите протести и социалните. Политици могат да целят сгради с историческо и културно значение с какво ли не и да блокират движението, за да изразят позицията си свободно, а когато протестират хора с неизплатени заплати, не разбираме какво искат?!

снимка: БГНЕС

През тази седмица на протест излязоха и специалистите по здравни грижи, които настояват за справедливо заплащане. Здравният министър Стойчо Кацаров също проведе среща с тях, за да ги изслуша, на която им обясни, че не било честно да протестират срещу тях. Не е честно и медици, медицински сестри и всички, заети в сферата на здравеопазването да поемат цялата тежест на пандемията, защото служебният министър отказа да предприеме каквито и да е било действия, за да предотврати това, което се случва в момента, което тази седмица в цифри изглежда по следния начин: над 3000 установени новозаразени на ден и около 100 починали на ден! Не, министър Кацаров, не е честно!

На фона тези и други изострени кризи в различни сфери, президентът Румен Радев, попитан от журналисти как ще коментира ситуацията с потъващия кораб “Вера Су” край Камен бряг, заяви, “че прави чест на служебното правителство, че овладя тази криза”, въпреки наследството от предходното управление… Доколкото всички с изключение на президента знаем, корабът потъва, а юридическият му статут все още не е изяснен. Относно пандемията Радев коментира следното – “наистина поздравявам министъра на здравеопазването и целият му екип за усилията, които полагат да се справят с тази тежка криза”… И ако това не е някакъв вид самоирония – не е честно! Очевидно политиците и българското общество живеят в паралелни реалности, което е изключително тежка диагноза за една политическа система, която вижда, разбира и чува само каквото иска и на “черното казва бяло”…


Share Follow

Leave A Reply