„Въведоха зелен сертификат от днес за утре, за да угодят на президентската кампания на Румен Радев. Какво му пречеше на Стойчо Кацаров да каже през юни, юли „от 15 октомври въвеждаме зелен сертификат“. Не го направиха.“ Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция на в централата на партията.

Той определи като „панически“ действията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Според Борисов въведените разпоредби на властите днес противоречат на тези на Европейската комисия. От ГЕРБ изразиха притеснение, че министърът позволява документ след поставена само първа доза да се признава. Той показа зеления си сертификат, като обясни, че само с две поставени дози той е валиден, а не само с една доза, каквито твърдения се появиха. „Българският сертификат ще важи само да отидеш до Каспичан, до Плевен, но не и да излезеш в чужбина“, каза още той и обвини здравния министър, че подвежда българите, които сега си поставят първата доза.

„Днес извършиха престъпление. Нали учениците щяха да са последни. Сега излиза, че може през деня да учат онлайн, а вечерта да излязат на дискотека. Абсолютна недомислица. Експертите не искат да се подписват. Само техните хора са подписали под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял вечер да ги плаши. Много от партиите мълчат. Занимаваха се с НСО, с бюро, но не и с мерки“, каза още Борисов и призова да се отврят отново зелените коридори.

Той осъди насилието над министри, като посочи случая с нападнатия вчера на протест министър Николай Денков и информацията от преди седмици за нападение над спортния министър. „Аз съм категорично против насилието и това не е решение. Не знам защо медиите скриха за спортния министър. Ако това беше Кралев с дни щяхте да показвате. Сегашния спортен министър бит, но Рашков крие защо. Не ги бийте, а на 14 ноември деморацията е казала как ще се оттървем от тях“, добави Борисов.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов потвърди думите на Борисов, че изцяло ваксиниран човек е само този, който е получил втората доза, а всички само с една доза са в нарушение на европейското право.

 


Share Follow

Leave A Reply