Проф. Асен Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” от м. февруари 2017г. до 2021 г. Преди това изпълнява длъжността началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към МЗ. През месец юни 2016 г. придобива степен “професор”. Към момента председателства Българската Ортопедо-Травматологична Асоциация, чийто член е от 1997 г. Проф. Асен Балтов e втори в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в 23 МИР в София, където водач е лидерът на СДС Румен Христов.

снимка: БГНЕС

Защо един лекар реши да се впусне в политиката?

Поради две обстоятелства. Едното е, че бях освободен като директор на болница “Пирогов”, след това уволнен и като лекар, и в момента има политическа репресия, която не ми позволява да започна да работя където и да е. Второто е, че моята експертиза в здравеопазването след четири години управление на „Пирогов” – най-голямата спешна болница, е едно от нещата, които ще ми помогнат да проведем някои политики в здравеопазването.

Какво не можахте да промените от управленското място в „Пирогов“, но ще успеете от депутатското?

Много неща не можахме да променим, защото беше малко времето. Направихме опит да подмладим системата в “Пирогов”. Направихме така, че младите колеги да останат да работят в болницата, да имат желание за развитие. Също така да увеличим заплащането както на лекарите, така и на сестрите по здравни грижи, най-общо това са всички сестри, лаборанти, рентгенови лаборанти, физиотерапевти, болногледачите и санитарите. Донякъде успяхме – в рамките на четири години увеличихме двойно доходите, но те все още остават значително по-ниски от това, което трябва да бъдат.

снимка: „Фейсбук“

Какви са целите, които си поставяте в здравеопазването, за които ще се борите в парламента?

Конкретна цел в здравеопазването е да успеем да премахнем тази диспропорция между малките и големите болници, като обезпечим и по-малките болници с хора, които да се грижат за населението. Да развием телемедицината чрез изграждане на надеждна онлайн система за консултации в реално време, осигуряване на достъп до тази система за възрастни хора и жители на труднодостъпни населени места, система за връзка на малките лечебни заведения в страната с колеги от университетските структури за скоростен обмен на опит с достъп до необходимата за целта медицинска документация.

Модерни болници и лечебни заведения, разполагащи с апаратура на европейско ниво. Пътят е труден, но не е невъзможен. Заслужават го медиците, заслужават го и пациентите. В спешната помощ трябва да се модернизират центровете в цялата страна, линейки за местата, където не достигат. Обновяване на апаратурата, изграждане на ХЕМС – система за спешна медицинска помощ по въздух. Закупуване на медицински хеликоптер, изграждане на бази и система за координация. В Детското здравеопазване си поставяме за цел да се изградят многопрофилни детски болници в София, Пловдив, Варна и Бургас, ежегодни профилактични прегледи за ученици и студенти, оборудване на болниците в страната с модерна апаратура за диагностика и лечение с помощта на възможностите, които дава европейското финансиране, ремонт и обновяване на болници и поликлиники с цел модернизация, сигурност и енергийна ефективност.

Относно коронавируса, какво смятате, че не направи служебното правителство и според Вас в тази ситуация какво е необходимо, за да се ограничи вируса?

Това, което не успя да направи сегашното служебно правителство и министърът е, че пропуснаха златния шанс да ваксинират 50-60% от населението, когато имаше тази възможност. Имаше този първоначален тласък, който бяхме създали, просто трябваше да се надгради и да се поддържа темпото, за съжаление, това не се случи и затова последваха тези неща, на които в момента берем плодовете.

Според Вас последните мерки, които се въведоха адекватни ли са спрямо ситуацията?

За мен това е един мек локдаун, който, за съжаление, няма да направи това, което те искат да се случи. Факт е, че продължават да се увеличават случаите независимо, че според тях са хванали скрита заболеваемост. Аз мисля, че не става дума за такава, а става дума за прекалено много смесване на потоците на здрави и болни хора, които стоят на едно и също място и се мъчат да си вземат сертификати. Както и ковид-зоните към медицинските центрове, които, за съжаление, също не можаха да изпълнят своята функции. Възможността да се изписват безплатни лекарства – все още общопрактикуващите лекари не могат да го правят. Другото, което твърдяха, че бързите тестове ще бъдат безплатни – те все още не са, хората си ги плащат. И много други неща не се случиха, които са свързани най-вече с организацията на болниците за поемане на тежестта и удара от четвъртата вълна.

снимка: БГНЕС

Във връзка с ваксините, защо има толкова противоречиво мнение сред лекарите за действието им?

Не мога да кажа защо, ние винаги сме били на мнение, че хората трябва да се ваксинират и всячески сме помагали и апелирали. Постоянно се даваха брифинги, говореше се по медиите, в сайтовете също, никога не сме отказвали интервюта. След това се направиха страшно много ваксинационни пунктове, мобилни екипи, като се опитахме все повече и повече да ваксинираме затова и сме стигали до 38 000 души ваксинирани на ден, което беше едно добро начало и показа, че има организация, която да ваксинира хората. Оттам нататък защо така се промени всичко, аз го отдавам на опита да се забрави всичко свършено и да се търси някаква нова формула, която до този момент не сме видели.


Каква диагноза бихте поставили на политическия ни елит?

“Забавена реакция” може би, но това не е на целия политически елит. Виждате, че има политици, които говорят отговорно и смятат, че нещата трябва да се променят и то по темата за ваксинацията, за да се даде нов тласък на ваксинацията, защото нямаме друго решение на коронакризата в момента. Единствено ваксинацията ще ни изведе от икономическа, социална и здравна криза.

 

 


Share Follow

Leave A Reply