Росица Кирова е родена през 1970 г. във Видин. Издигната e за кандидат-кмет от гражданско обединение “Единни за промяна”. Средното си образование завършва с отличие в английската езикова гимназия в родния си град. Като млад талант представя Видин на Втората Международна асамблея “Знаме на мира”. Има магистърска степен по филология от Великотърновския университет. Специализант е на Техническия университет в София по “Маркетинг и бизнес”. Стопанин и ръководител на едно от големите предприятия в региона. Майка на две деца. Към момента тя е водач на листата на ГЕРБ във Видин.


Според Вас, кое или кой доведе до трети парламентарни избори в страната?

На първо място, това, че българското общество е разделено. В 46-ото и 45-ото Народно събрание нямаше достатъчно мнозинство, което да управлява. Но това има и своето обяснение – нашето общество е такова, защото през последната година имаше много силно обществено влияние от страна на президентската институция, което направи всичко възможно да раздели българите на добри и лоши. Да посочва някой като виновника за всичко. Когато една институция излезе от рамките на своите правомощия и започне да действа по този начин, тя оказва обществено влияние и поражда процеси, които не са особено добри и последствията плащаме всички ние. Така че, ако трябва да търся причина, аз я намирам в поведението на настоящия президент и кандидат-президент г-н Радев. Бях и свидетел, че в 46-ото Народно събрание не се положиха достатъчно усилия и направиха невъзможното, за да няма управление. Протестните партии имаха тази възможност, водеха разговори с БСП и можеха да съставят правителство, сериозно се работеше в тази посока, консолидираха се по определени политики. Но, за да не се случи това, за мен основната вина носи президентът Радев. Той не успя да ги събере на една маса, да ги накара да разговарят. Напротив, оказа се, че Министерският съвет, който назначи, е имал намерение да си направи собствена партия.

Разбира се, има много натрупани през последните години политически процеси, включително и грешки от управлението. Но, когато дълго време управлява една партия, е нормално да има такива, но можеше и да не става така. Радев реши да изнасили събитията и всъщност сам на себе си изигра лоша шега, за голямо съжаление цената плащаме всички ние днес.

Смятате ли, че изборите ще бъдат последни за следващите четири години и какво очаквате от изборните резултати?

За тази година със сигурност ще бъдат последни. Надявам се обаче тази серия да бъде прекратена, защото тя е изключително безсмислена, непродуктивна и скъпоструваща на българските граждани. Цената, която плащаме за поредните избори, я плащаме всички ние. Цената на всички тези избори се равнява на цената за разкриването на нови болници, които биха могли да поемат този огромен поток от пациенти, чийто живот е застрашен в момента. Така че не съм съгласна, че трябва да плащаме до безкрай за прищевките на някого просто за да стане неговото. В това отношение се надявам да има стабилно правителство след тези избори. Бихме могли да постигнем съгласие и да управляваме с ясната визия и съзнание, че за нашия народ има приоритети и важни задачи, които трябва да бъдат свършени. Политическите партии не трябва да се държат като диваци около един лагерен огън, които всеки момент са готови да се намушкат, защото просто такъв е ритуалът. Би трябвало да можем да разговаряме. Надявам се да се възстанови диалогът в следващото Народно събрание и да има достатъчно добро представителство и достатъчно големи групи с разумни хора, за да можем да излезем от тази спирала.

снимка: БГНЕС

Служебният кабинет изпълнява политически поръчки и вместо да обединяват хората, те продължават да чертаят разделителни линии. Случват се неща, които не са особено приятни, които ни връщат преди 1989 г. в онзи социален строй, който ни даде много, но ни отне много повече. Трябва да се намери балансът и това, което ни обединява, за да можем да управляваме в името на хората. Надявам се, че ще излезем от тази спирала, както и резултатите да бъдат ясни, категорични и да покажат, че хората добре разчитат сигналите, които им дадохме през последните 5-6 месеца. Видяха, че има голяма разлика между говорене и действие.

Смисълът да участваш в политическия живот е да направиш нещо за хората и не само за тези, които те подкрепят. Смисълът е в това да можеш да подобриш живота на всички в държавата и да направиш така, че нещата да се случват без да има такива страшни катаклизми като кризите в момента. Оказва се, че всичко, което беше предречено април месец, сега се случва със страшна сила. Никой не пожела от служебния кабинет да се вслуша в думите на специалистите. Ясно беше какво ще се случи, но никой не взе мерки. Започна едно страшно противопоставяне, налагане и грозно говорене, за да се изтъкне колко лоши са били предишните. Човек винаги трябва да има достойнството и доблестта да признае, когато се е случило нещо добро.

Как бихте оценили работата на служебното правителство относно управлението на кризите?

Това, което служебният кабинет прави, е блокирано от страха, че може да изгубят президентския вот. Основната цел е да се самоизтъкнат колко са по-добри, по-различни, но всъщност видяхме, че не е така. По принцип, смятам че е тотално погрешно отношението, което демонстрират към здравната криза. Човек с личния си пример постига по-голям ефект, отколкото с думи и програми. Нямаше такъв пример, когато един антиваксър е начело на здравното министерство и говори с половин уста за ваксините е съвсем нормално в населението да се появи недоверие. Такова недоверие беше подклаждано и от т. нар. партии на протеста, които гориха маски и обясняваха, че няма такова заболяване. Включително и арогантното поведение на президента Радев в началото на кризата, отмъстителното му и грозно поведение спрямо Националния оперативен щаб.

Изключително важна е и ролята на медиите и на тези, които смятат, че работят в името на обществото. Липсва обективизъм в медиите, ясна и трезва преценка за истинността на информацията. Аз помня едно интервю, което силно ме шокира и изключително много ме възмути – интервюто с ген. Мутафчийски, който беше страшно уморен, един човек, който направи всичко възможно, за да можем да минем през ковид кризата. Начина, по който му бяха зададени въпросите, търсещи сензацията, предизвикаха го, за да може да избухне. Днес нещата, които каза проф. Мутафчийски звучат по различен начин и си даваме сметка колко прав е бил. Това грозно, отмъстително поведение и неотчитане на истината, за мен това е изключително вредно и вина за това нещо имат и журналистите. Да се захранват теории на конспирацията е престъпно и това си го позволиха много български медии.

снимка: БГНЕС

Ще ви дам един пример в Сърбия – една огромна антиваксърска група разпространява такъв тип новини по отношение на ковид и ваксините. Повдигнати са им обвинения, изправени са пред съда, където станало ясно, че те са ваксинирани, но призовават хората да не го правят. Медиите трябва да бъдат отговорни в това отношение. Ние изключително много изостанахме с ваксинацията. Трябва да бъде даден личен пример. Какъв личен пример даде държавният глава, какъв личен пример дадоха хората от кабинета му?

В тази връзка как ще коментирате думите на президента Радев от вчера, който заяви, че Бойко Борисов саботира ваксинационния процес?

Това е смешно и безобразно твърдение. Това е твърдение на човек, който е излезнал извън сценария и написаните речи. Той звучеше много добре, когато всичко му беше написано, подготвено и спазваше като дисциплиниран военен сценария и казваше това, което всички искахме да чуем. Когато излезе извън написания сценарий, той ръси небивалици. Саботаж на ваксинационната кампания направиха всички онези, които обясняваха, че ковид няма. В началото тези, които бяха силно възмутени, плюеха по НОЩ. Тук е и голяма ролята на едно общество нарекло себе си “демократично”, (защото аз не смятам, че това е демокрацията в България), които имат голям достъп до медиите и обясняваха колко е безобразно това, което се случва.

снимка: БГНЕС

Тогава никой не обясни на българите, че локдаунът беше необходим, за да подготви здравната система, защото нито една здравна система в света не беше подготвена за това, което се случи. Държавата успя в тези два месеца да подготви всичко и даваха личен пример като премиера Борисов,който въпреки че тежко премина през заболяването, се ваксинира. И на фона на всичко това да кажеш, че Борисов саботира е меко казано смешно.

Снимка: ВМА

Служебният кабинет реши да премахне системата за заплащането на лекарите само защото е въведена от кабинета на Борисов. Случи се така, че малките населени места като Видин останаха без лекари, защото всички, които бяха дошли да помогнат, напуснаха, когато заплатите им започнаха да се бавят.

снимка: БГНЕС

В 46-ото Народно събрание, Вие бяхте зам-председател на парламента, пак ли ще заемете същото място?

Нека първо минат изборите, да успеем да влезем в следващия парламент. Смятам, че съм по-подготвена от първия ден, в който влезнах в Народното събрание, защото научих много неща. Научих много за работата на заместник-председателя, за председателя на Народното събрание, за това как функционира. Минах през една доста сериозна школа, чувствам се подготвена и смятам, че ще бъда максимално полезна и ще направя всичко необходимо да изпълня целите, с които влизам в Народното събрание. Ако ми бъде предложено, ще се съглася, ще благодаря отново и ще се чувствам по-уверена.


Share Follow

Leave A Reply