Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира едноседмична кампания за популяризиране значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация, съобщиха от здравното министерство. Шестата ежегодна кампания „Седмица на лекарствената безопасност“ ще се проведе в периода 1-7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините. Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

снимка: БГНЕС

Ваксините са на-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства, и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата, спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции, пишат още от министерството. Всяко съобщение е от значение. Затова съветваме всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения. Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки подозирани нежелани реакции на ваксините.

Тази кампания идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но така също се отнася и за всички ваксини. Съобщаването на подозирани нежелани реакции на ИАЛ на тел.: +359 2 8903417; e-mail: bda@bda.bg, онлайн: www.bda.bg/Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица или Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти играе основна роля за подпомагане на агенцията при проследяването на безопасната употреба на всички ваксини, за да защитава здравето на обществото чрез ефективна регулаторна дейност. Като работим заедно и споделяме информация можем да направим ваксините по-добри за всички. Присъединете се към нас следващата седмица за 6-тата ежегодна Седмица на лекарствената безопасност, приканват специалистите.


Share Follow

Leave A Reply