Премиерът Стефан Янев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Facebook страницата на Министерския съвет. На въпроси за въведените мерки премиерът отговори, че се цели да се избегне пълен локдаун. По думите му мерките са щадящи и икономиката и бизнеса да работят, а хората да водят относително нормален начин на живот. „Последните мерки с така наложения зелен сертификат, са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата“, обясни още Стефан Янев.

„Първите данни, които имаме, са, че пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато. Надявам се това да се потвърди“, каза премиерът. „През 2020 година нямаше ваксини и затова имаше локдауни, а сега има ваксини”, коментира още той.

Относно връщането на учениците в клас Янев заяви, че още в събота сутринта ще бъдат разгледани офертите за доставка на тестове за учениците. „Предполагам, че следващите десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи”, каза премиерът. И допълни, че родителите, които решат, че не искат да тестват постоянно децата си, ще имат право да ги оставят онлайн.

Във връзка с изборите Стефан Янев увери, че няма да има задължителна ваксинация, за да се гласува. Що се отнася до икономиката, Стефан Янев каза, че инфлацията ще е около 4,5%.

снимка: БГНЕС

Той коментира и цените на електроенергията. „Държавата има възможности да влияе цената на тока, без да нарушава принципа на свободния пазар. Ние сме използвали някои от възможностите”, каза Стефан Янев. Коментират се и още възможности. „Има проблем с цените за битовите потребители. Темата ще се решава оттук нататък, с хоризонт от 1 януари. Работим по тази тема. Не искам да спекулирам с цифри и проценти”, каза Стефан Янев. По отношение на бизнеса, Янев припомни, че вече е обявено решението на МС за фиксираната помощ от 110 лева киловатчас. „Тук имаме солидарност, споделяне на печалба на енергийно предприятие с потребителите”, коментира Янев.


Share Follow

Leave A Reply