Още една седмица измина под знака на политическото безсрамие и лицемерие. Отбелязахме рекорд по най-много установени случая на заразени с коронавирус в страната за едно денонощие от началото на пандемията – близо 7000! Конституционният съд обяви за противоконституционен указа, с който президента Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката! А наложените ограничителни мерки в комбинация с шоковото поскъпване на цените на енергията, изкара бизнеса на протести в цялата страна!

Рекордният брой заразени и фалиращите бизнеси обаче не притесняват отговорния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Няма и причина да се притеснява. Както сам каза: „Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър.“ Така е – прослуженото време изтича, а отговорността ще бъде прехвърлена на следващия на поста.

Нещо повече, именно министър Кацаров твърдеше, че се бори срещу „сбъркания модел на здравната система“. По този начин поне обясняваше воденето на война срещу големите столични болници, които сега понасят тежестта на пандемията. Но когато излязоха данни относно липсата на навременна информация за срока на годност на ваксините, Кацаров вместо да се самосезира и да даде дължимата информация на обществото, сезира прокуратурата…Но забележете – същата тази прокуратура, която беше заклеймена от служебното правителство като неработеща и корумпирана. Въпреки това безсрамното и подчертано лицемерно поведение на служебния министър не изненадва никого. Все пак то следва общоналожената линия на поведение…

В същия стил, Кирил Петков подписва документ с невярно съдържание, но продължава “промяната” и не го е страх, не го е и срам, защото няма от какво. Все пак потенциалният му електорат със същата безсрамност е готов да си закупи фалшив зелен сертификат в нарушение на закона. Но и той иска “промяна”…

Радев нарича Конституцията „стълб на държавността“, но в същото време назначава Кирил Петков за министър чрез противоконституционен указ. И проблем отново няма, защото по думите му президентът не е длъжен да проверява истинността на декларираното от кандидатите за министри… Освен това същата тази Конституция е „анахронизъм“, който в общи линии според президента и кандидат за следващ мандат на поста „обрича на ограничаване на политическите права стотици хиляди наши сънародници зад граница“. Е, щом президентът смята така, какво отношение да имат избирателите му към върховния закон в държавата?!

Но и това е без значение. Защо политиците да се променят, когато електоратът остава същият. Когато летвата е поставена толкова ниско, че само чрез изричането на магическата, но лишена от всякакъв смисъл, парола – „промяна“ всеки може да си осигури политическо бъдеще. Политическото поведение няма значение, защото електоратът иска “промяна” винаги и на всяка цена.  Дори тази промяна да е просто политическо лицемерие, което обаче сваля правителства, печели избори, управлява служебно, управлява редовно, управлява в сянка. Лицемерието обаче не поема отговорност, защото не е длъжно, не е в правомощията му и толкова – на следващите избори ще е с ново лице, в нова коалиция и както винаги ще се бори за “промяна”.


Share Follow

Leave A Reply