„Страните от региона на Западните Балкани са потънали в собствените си проблеми и не очакват някаква помощ от Брюксел. Явно притегателната сила на евроинтеграцията е престанала да играе тази роля на катализатор на реформи, престанала е да стимулира политиците и хората. Ролята на България се споменаваше във всяка среща по много негативен начин във връзка с българското вето, което спря РСМ и Албания за преговори с Европейския съюз (ЕС)“.

Това каза пред БНР заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. През последната седмица тя беше на обиколка в региона.

Тя посочи, че разширяването на ЕС към Западните Балкани не само, че буксува, а дори върви назад.

„Във всичките тези страни доверието е намаляло драстично. В момента, в който РСМ и Албания започнат да преговарят с ЕС, целият климат на отношенията с ЕС ще се промени“.

„В Косово, в Черна гора, в Босна изглежда, че за много хора начин да изразят протеста си е чрез бойкот на парламентаризма. Това е, с което сърбите заплашват в Северно Косово. Една проруска партия в Черна гора бойкотира парламента. В Босна – Република Сръбска заплашва да се оттегли от институциите. Изглежда, че това е матрицата на поведение, за да се демонстрира опърничавост и нежелание за участие в многонационалните институции на съответните държави, от които са част. За първи път от 25 години мисля, че има очевидна прилика в тези действия и че има енергия за такъв отпор, който може да прелее в насилие“.

По думите ѝнатрупването на критични точки в Балканите, особено около сръбските общности, може да се превърне в проблем.

„Надявам се да не се стига до напрежение, което да изиска намеса на мироопазващи сили. Този 25-годишен цикъл произведе мир и някаква стабилност, но не произведе мултиетнически общества, напротив, доведе до допълнително свиване в себе си на различните етноси… Напрежението в Босна и Херцеговина през последните месеци нараства и може да стигне кулминация след две седмици. Международната общност не може непрекъснато да обезврежда мини. Трябваше страните на Балканите да започнат да се справят сами и да решават кризите си със собствени средства“., обясни Чернева в предаването на БНР „Неделя 150“


Share Follow

Leave A Reply