Днес в шотландския град Глазгоу, бе открита официално Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26), предаде ДПА, цитирана от БТА. С минута мълчание в памет на жертвите на пандемията от коронавирус започна церемонията по откриването.

Председателят на КОП26 Алок Шарма подчерта, в откриващото си слово, колко е важно конференцията да отбележи напредък към постигане на целите, определени от Парижкото споразумение от 2015 година, както и това за ограничаване на глобалното затопляне до максимум 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Представители на близо 200 държави, участват във форума. Те ще обсъждат в продължение на две седмици как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата. Около 25 000 души се очакват да присъстват, включително климатични активисти и хиляди журналисти.
Според учени шансовете за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение, драстично намаляват. Планетата вече се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий. Според текущите прогнози, се предвижда затоплянето да достигне 2,7 градуса към 2100 година.


Share Follow

Leave A Reply