Деница Сачева е дългогодишен активист в неправителствения сектор. Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти“. Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 – 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Тя е и хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. От 2019 г. е член на ПП ГЕРБ. След подадената оставка на Министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и смяната на политическия кабинет с новия министър – Зорница Русинова, Деница Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. – януари 2017 година. От 2017 г. до края на 2019 г. тя е заместник-министър на образованието и науката. Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата, за иновативните училища. По нейно предложение бе защитен пред Европейската комисия проект за 105 млн. лв. за дигитализация на средното образование в България. От декември 2019 г. Деница Сачева е министър на труда и социалната политика. Към момента Деница Сачева е областен координатор на ГЕРБ в Добрич.

Одобрявате ли новите мерки, въведени на територията на страната, и начина, по който се управлява коронакризата?

Здравните мерки, които служебното правителство въведе, бяха закъснели и напълно неизпълними за хората. Във всички държави от ЕС зеленият сертификат се въвежда при около 70% ваксинирано население. Тук при 22% имунизирани в момента се получи така, че хора не могат да отидат на работа, защото нямат време да си изкарат документа, а тези, които нямат, въпреки че са принудени от държавата, се налага да си плащат тестовете, за да работят! Трите летни месеца бяха напълно изпуснати. Тогава трябваше да се продължи ваксинационната кампания със същите темпове, каквито ние поддържахме и ако си спомняте бяхме достигнали близо 40 000 ваксинирани на ден, докато двете служебни правителства слязоха трайно под 10 000 средно дневно. Същевременно беше необходима повече информация за хората, че през октомври ще се въведат зелените сертификати, което можеше да стане безпроблемно, ако беше достигнат маркера, който ние посочихме за целта – 50 000 ваксинирани на ден. Те трябваше да бъдат своевременно предупредени, а целите, които ние заложихме – достигнати. Правителството на Румен Радев обаче беше заето да изчегъртва, да уволнява и унижава здравните експерти, да води войни с болниците. Резултатът от това го виждаме всички. Министрите напълно проспаха идващата нова вълна, която се превръща в национална трагедия. Проспаха идващото повишаване на цените на храните, на тока, на горивата. За три месеца вкараха държавата в няколко кризи. В момента други социално-икономически мерки, освен въведените от нас, няма. Зелените сертификати обаче пречат хората да се възползват например от мярката за компенсации в размер на 75% от осигурителния им доход. Ако не са ваксинирани или преболедували или не си правят редовно платени тестове, те не могат да отидат на работа. В същото време вероятно няма да бъдат пускани в неплатен отпуск, а това изключва възможността да получават подкрепа от държавата. Решаването на кризата на парче без да се отчита връзката между различните сфери само влошава нещата. Виждате какво става между образованието и здравеопазването. Нарушената комуникация между тях затвори училищата въпреки обещанията от министрите, че това няма да се случи. Дори това не успяха да организират както трябва и предизвикаха протестите на родители и учители.

снимка: БГНЕС

Какво трябва да се направи, за да се овладеят политическата, здравната и икономическата криза в страната?

Първо и най-важно е да мислим за живота и здравето на хората. Голямата грешка беше, че експертите изчезнаха от екрана. Вместо това слушахме политически изказвания. Многократно вниманието на обществото беше насочвано в други посоки. Вместо решения правителството на Радев си служеше с компромати и обвинения, за които вече 6 месеца не виждаме нито едно доказателство. В момента има микс от страхове, които няма кой да тушира. На преден план трябва да излязат отново здравните специалисти. Не да се хващат за ръце и да се включват в тоталното безсилие на служебната власт, а да разясняват. Трябва да се възстановят темповете на ваксинация, като това да остане доброволен акт на информиран избор. Тоест, веднага трябва да се изолират фалшивите новини за ваксинацията, да се оборят митовете и да се канализира полезната информация за хората. Много се експлоатира темата с информационната кампания без да има ясна визия какво точно означава това. Ние сме свидетели, че страховете бяха много по-малки, когато имаше регулярна информация от експерти епидемиолози, имунолози, вирусолози, лекуващи лекари и т.н. Това е важна първа крачка. След това трябва да се погрижим за доходите и запазване на работните места на хората. Заради поскъпването на цените на енергията безработицата в страната започна да се покачва. Ние подкрепяме да има компенсации за бизнеса, но 120 лв. вече са недостатъчни. Освен това трябва да се намерят алтернативни варианти за изплащане на средства веднага без да е необходима нова актуализация на бюджета.
В последното Народно събрание внесохме проект на промени в Кодекса на труда за уреждане на траен, устойчив и предвидим механизъм за подпомагане на заетостта от държавата, когато са въведени ограничения от държавен орган и те оказват въздействие на стопанската дейност на предприятията и работодателите. За да се запазят работните места и да се гарантират доходите на наетите, предложихме държавата да предоставя подкрепа в размер на 80% от брутното трудово възнаграждение. За да могат да съхранят заетостта на работниците и служителите си, предвидихме и подкрепа за работодателите. Те ще имат право на компенсация в размер до 25 на сто от нетните приходи от продажби спрямо определен базисен период. По този начин ще се осигурява необходимият финансов ресурс, за да се избегне изпадането в неплатежоспособност на предприятията в периодите, в които дейността им е ограничена поради принудителен престой, т.е. престой не по вина на работодателя при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.
Що се отнася до политическата криза. Тя ще се реши, ако повече хора на 14 ноември гласуват за връщане на сигурността и преодоляването на хаоса. Време е да превъзмогнем политическото его и да седнем да говорим по важните теми за народа и страната. Ако отново егото на някои политически лидери надделее, ни чака нов период на несигурност и засилващи се бури.


Гласуваме на трети парламентарни избори в рамките на година. Смятате ли, че този път политиците са си взели поука и ще се стигне до сформиране на стабилно правителство?

Ние в ГЕРБ направихме детайлен анализ на резултатите от предходните избори и взехме поуките си. Чухме хората и предложихме подмладяване на листите ни в цялата страна, за да включим нови идеи на млади хора в програмата ни. Целта ни е днешните ни решения да направят страната по-добро място за живеене, за създаване на семейство и бизнес за тях. Всички социологически проучвания ни отреждат първото място. Трудно ми е на този етап да правя прогноза за стабилно правителство. Ако ме питате дали такова е необходимо, да. Задължително е следващото редовно правителство да е достатъчно компетентно, да взима бързи и адекватни решения в полза на хората. Това предполага и стабилен управленски опит, какъвто ние несъмнено вече притежаваме.

снимка: БГНЕС

Как оценявате работата на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, особено в социалната сфера, в която Вие бяхте ресорен министър в 44-ото НС?

И двете правителства на Румен Радев се провалиха. Техен символ стана потъващия кораб Вера СУ, който 36 дни беше гледан безпомощно от управляващите от различни ъгли в местността Яйлата, както и по телевизията. В рамките на шегата, ако корабът беше кандидатствал за зелен сертификат, сигурно щеше да го получи по-бързо отколкото беше разтоварен. Този случай показа на практика, че нито премиерът, нито министрите, нито човекът, който ги е назначил, могат да действат ефективно и да носят отговорност. Много успешно имитираха, че вършат нещо, но да сте видели нещо полезно да произведоха за обществото? Това в природата се нарича мимикрия, но на практика си е чиста заблуда. Хвърляха кал, хвърляха прах в очите на хората. Да не говорим за недоказаните обвинения. Водиха войни, уволняваха, унижаваха. В резултат на това имаме притиснати от цените на тока, храните и горивата хора, за които няма места в болниците и чиито страхове в момента пречат да вървим по пътя на ваксинацията и излизане от здравната криза. Това са заслугите на служебните правителства на президента Радев.

снимка: БГНЕС

Като областен координатор на ГЕРБ в Добрич, кои са най-открояващите се проблеми на хората в региона, за разрешаването на които ще работите в следващото НС?

Проблемите са същите като при предходните избори. Видяхте, че последните две Народни събрания не успяха да произведат никакви полезни решения. Дори напротив, направиха изборния процес непрозрачен и вкараха съмнения в машинния вот. Въпреки това, като народни представители успяхме да извоюваме Министерството на регионалното развитие и благоустройството да включи част от пътищата в област Добрич, като Добрич-Албена, в плановете за ремонт. Над 35 км. от пътната мрежа в региона е реновирана или предстои да се реновира до средата на 2022 г. За други близо 92 км. Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила изработване на технически проекти за основен или превантивен ремонт. Освен пътната инфраструктура, поемаме ангажимент да работим за реновиране на старата ВиК мрежа и за подобряване на ВиК услугите за гражданите. Важна тема за добруджанци е намирането на работа, така че ние ще съсредоточим усилията си в привличането нови инвестиции и създаване на нови работни места. Искаме Добрич отново да стане добър град за живеене, за създаване на семейство и предпочитано място за младежите. Ще продължим инвестициите в образователната инфраструктура, за да модернизираме материалната база и учебния процес. В следващите години ще инвестираме и в изграждането на нов тип социални услуги за възрастни с подходящи и добре обучени специалисти, както и социални иновации.

Очаквате ли атаки от страна на опонентите Ви в рамките на предизборната кампания?

Атаките не са спирали. Всекидневно сме обвинявани във всевъзможни престъпления и грехове, но от дистанцията на изминалите шест месеца всички видяха, че нито едно от обвиненията не се доказа. Определени политически партии изграждат цялата си кампания на платформата на омразата и соченето с пръст срещу нас, управлението ни и симпатизантите ни. Вътрешният министър се опитва да отклони вниманието от пълния провал в управлението на здравната криза с показните арести за предполагаеми търговци на гласове, които също се приписват на нас без каквито и да било доказателства. През миналата кампания наши членове и симпатизанти бяха привиквани в полицията, защото пишат постове в наша подкрепа във Фейсбук. Други – по анонимни сигнали. Всичко това малко или много вся смут сред една част и уплаши други. Подобни репресии не сме виждали повече от 30 г. Подчинените на г-н Рашков върнаха усещането за строй, който мислехме за победен и забравен в развитието ни като общество. Искаме да е ясно, че атаките срещу нас вече не работят. Хората виждат добре какво става, когато управляващите са некомпетентни и без ясна визия. Затова се надяваме повече от избирателите да изберат да се върнат към познатото и работещото.


Share Follow

Leave A Reply