Николина Ангелкова е втора в листата на ГЕРБ-СДС за 26 МИР София област. Преди това е била депутат в 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание. Кариерата й в изпълнителната власт започва като заместник-министър на МРРБ (2011-2013). След това е служебен министър на транспорта (2014 г.) и министър на туризма в две правителства на Бойко Борисов (2014-2017 и 2017-2020). Възпитаник на Harvard Business School по програмата за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. Преди това е магистър по право в УНСС, където завършва с грамота за отличие. Притежава специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, регионална политика и управление от Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. През 2014 г. е избрана за едни от 214 млади световни лидери от общността на младите световни лидери към Световния икономически форум в Давос, а 2 години по-късно е наградена от президента на Италия с най-високото отличие, което се присъжда на чужденци – „Stella di Italia”. Владее английски, италиански, испански, френски и руски език. Омъжена с едно дете.

Какви са предизвикателствата пред зимния туризъм и какво предстои за бизнеса в обстановка на множеството кризи в страната?

Директно казано зимният сезон е заплашен от липсата на единен протокол за работа, който да гарантира безопасното му провеждане. Австрия, Швейцария, Италия, Франция вече обявиха на правителствено ниво мерките, които ще се спазват в ски курортите. Ние пак започнахме с фалстарт. Служебният министър обяви в медиите ненужни рестрикции, неотговарящи на европейските практики. После на пожар в съботен ден, под натиска на бранша и след среща с тях, коригира анонса си. Няма да се уморя да повтарям, че тези решения, взети днес и променени утре, влияят опустошително и негативно на туристическия бизнес и на възприятията на потенциалните чужди туристи, които точно в този момент вероятно обмислят къде да прекарат ски ваканцията си.

снимка: БГНЕС

От началото на пандемията до сега как се отразяват всички рестрикции на туризма?

Загубите са огромни. Браншът е поставен на колене. Неслучайно има протести почти всяка седмица „за оцеляване“, както посочват туроператорите. Тук обаче трябва да се направи едно голямо уточнение. Много е удобно да се оправдаваш с пандемията. Само че тя вече е на дневен ред година и 8 месеца. През 2020 г., когато бях министър на туризма в първите месеци от пандемията бяха обявени редица мерки, за да се подпомогне бранша. Не претендираме за изчерпателност, вероятно е можело да направим още много, но имаше работещи мерки. Днес мерки и подкрепа няма. Вместо да надгражда, служебният кабинет затваря бизнеса без заповед и без компенсации, а с нови и нови рестрикции. Европа, от друга страна, е на абсолютно различен етап от справянето с кризата. Заради високото ниво на ваксинация, туристическите обекти вече се възстановяват и се връщат към нормалността. А ние говорим за пореден локдаун на всички нива, докато служебните министри се държат за ръце.

снимка: БГНЕС

Как може да се възстанови туристопотока в България?

С общи усилия с туристическия бранш и с подкрепа от страна на едно стабилно редовно правителство. Само преди дни имах възможност да участвам в Конференцията за международен туризъм и инвестиции, която се провежда в Лондон. Участвах онлайн, заради ангажименти в предизборната кампанията в София област. Заявих, че трябва да приемем, че вече живеем в нова реалност. За да постигнем отново нивата на туристопотока от 2019 г., е необходимо да предоставим подобрен туристически продукт, ребрандиране на дестинациите и общи усилия. За да успеем да постигнем това, ролята на правителствата, които да подкрепят сектор туризъм в тези трудни времена, е от съществено значение. България губи ценно време с този служебен кабинет. Последните 6 загубени месеци ще бъдат много трудни за наваксване от следващо редовно правителство, а сметката за това плаща туризмът и имиджът на България по света.

снимка: БГНЕС

Според Вас пандемията помогна ли българите да почиват повече в Българи?

Както всяка криза и тази открива нови възможности. Обратната връзка от хотелиери и туроператори е, че през това лято все повече българи са предпочели Черноморието за своята ваканция. Това може само да ни радва, защото българското крайбрежие се промени много в последните 10-15 години и продуктът, който се предлага е високо ценен от чуждестранните туристи. Затова бе време повече българи да се насочат към родното Черноморие. Освен това вътрешният туризъм бележи ръст в областта на културните забележителности, СПА дестинациите и къщите за гости. Тази тенденция трябва да бъде продължена без да се губи фокусът на международния туризъм. Всеки турист е важен, а българските хотелиери, ресторантьори и туроператори са доказали високото си ниво на гостоприемство и обслужване.

снимка: БГНЕС

Какво очаквате от изборните резултати и няма ли трети поредни парламентарни избори да произведат същите конфигурации и отново липса на разговори и разбирателство?

Отново се очаква в парламента да бъдат представени шест или седем партии, но този път това не са просто избори, които да формират Народно събрание, а се намираме в криза. Както се видя на предходните предсрочни избори, не е достатъчно само да се спечели битката за доверието на избирателите, но е важно да се намери компромисът и балансът и да се създаде управление, което може да носи отговорност и да изведе държавата от тази тежка здравна, икономическа, социална и политическа криза, в която се намираме благодарение на управлението на служебния кабинет. Залогът този път е много по-голям. България е изправена пред тежък период и българите имат избор – да повярват на красиви обещания или на човек на действието, с опит и кураж да управлява. Този човек е лидерът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов.


Share Follow

Leave A Reply