По време на специализирана полицейска операция за противодействие срещу нарушаване на изборното законодателство, вчера е задържана жена от Ихтиман, която е извършвала незаконно лихварство, съобщиха от МВР.

снимка: БГНЕС, архив

При полицейската акция извършена от служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман, са били открити в частен адрес в Ихтиман иззети лични карти, банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с написани различни суми срещу тях и тефтер с други документи.

Притежателката на тези вещи е задържана за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по случая за престъпление по чл. 252 от НК. В хода на разследването е установено, че задържаната 40-годишна жена е оказвала натиск върху своите „клиенти“, да гласуват за определена политическа партия.

Снимка: Прокуратура на Република България

Тя е заемала парични суми и като залог е задържала личните и банковите карти на хората, потърсили я за парична помощ. На предишните парламентарни избори, докато се разпореждала с приходите по дебитните карти на своите длъжници, тя посочвала номера на бюлетината, който да избират. В замяна на това тя опрощавала лихвата за един месец.

Предстои второ досъдебно производство за извършване на престъпление срещу политическите права на гражданите.

 


Share Follow

Leave A Reply