„Тези 150 машини няма как да влязат в изборния процес. Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК. За да можем да гарантираме в рамките на ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида”, обясни пред Нова телевизия собственикът на „Сиела Норма“ Валентин Тодоров. Според него от „Сиела Норма” са уведомили ЦИК за доставките на машините. Именно от Комисията са решили допълнителните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

снимка: БГНЕС

„Това е всъщност проблемът, защото когато тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно затова обжалвахме това решение, отказахме да го изпълним – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура”, обясни още Тодоров.

Той подчерта, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специален ключ, който се намира в касата на председателя на ЦИК. „Човек не може да подмени флашката от машината, защото са необходими и смарт картите на членовете на СИК. Това ще значи, че те също трябва да бъдат включени в измамата. Трябва да включите и сертифицирания софтуер, както и „Информационно обслужване”. Толкова много организации и системи трябва да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, едва ли някой на света може да го постигне”, посочи Тодоров. Според него тези машини са най-малката заплаха за изборите в неделя.


Share Follow

Leave A Reply