От ЦИК обясниха, че машините, които ще се използват на изборите на 14 ноември са общо 12 837 за страната и извън страната. Изпратени са 416 машини за гласуване в чужбина. От ЦИК са подали сигнал към главния прокурор да провери дали има неправомерно доставени 228 машини. От Комисията не знаят за какво са допълнителният брой машини, които се съхраняват заедно с машините, които ще се използват за тези избори.

снимка: БГНЕС

„За 150-те машини на летище София, ЦИК разбра от писмо по преписка в градската прокуратура. Ние не знаем тези машини кога са внесени от кого и за какво. Между Сиела и ЦИК няма проблем в документацията“. Това заяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. „Не съществува възможност машини предвидени за участие в изборите да се заменят произволно с някакви други устройства за машинно гласуване“, добави Цветозар Томов.

снимка: БГНЕС

„Всяка машина е за определена избирателна секция и дори да я сложите в съседната, няма да работи така, както изисква ЦИК. Има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и където и да е, машини могат да повлияят на изборния процес. Проблемът е, че се създава едно засилващо се напрежение в хората и недоверие към машинното гласуване“, каза още Томов.

снимка: БГНЕС

В четвъртък сутрин стана ясно, че нови 199 нерегистрирани машини за гласуване, които не са предназначени за изборите в неделя и се намират в склад на фирмата-доставчик „Сиела Норма“ във висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по случая.

Шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров беше повикан в МВР, където е дал информация за това какво е състоянието на резервните машини за изборите.


Share Follow

Leave A Reply