„Две политически парии купуват активно гласове към днешна дата“. Това твърди служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който даде пресконференция в сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ в петък. „Никой политик няма да извади пари от джоба си, за да купува гласове. Тези пари са от асфалтовата сага с АМ „Хемус“, каза силовият министър, визирайки разразилият се преди дни скандал с 5 лот на аутобана.

Главното нарушение, според Рашков, е възлагането на строителните работи не чрез обществени поръчки, а чрез инхаус процедури – т.е. без поръчка и публичен търг. По думите му бившият шеф на „Автомагистрали” Стоян Беличев вече не е в България. „Освен ако не се е завърнал в момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5. От този момент получихме информация, че е напуснал границите на България”, уточни силовият вицепремиер. Той допусна, че това е станало след пресконференция, на която министърът е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени въпроси. „Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси”, допълни Рашков.

снимка: БГНЕС

Силовият вицепремиер коментира и скандала с машините, получени от „Сиела норма“, но непредназначени за изборите в неделя. „Тези машини се намират извън склада, къде са другите машини. Намират се под полицейска охрана и никой не може да има достъп до тях“, каза той. „Не сме свидетели на никакви злоупотреби, не знам защо се всява паника от една политическа партия, визирам ГЕРБ“ заяви Рашков.
До момента има 38 задържани лица за купуване на гласове, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров. „Разнасяли са се сакове и чанти с огромни суми“, добави Бойко Рашков. По думите му задържаните суми са в размер на 1 милион лева.


Share Follow

Leave A Reply