Върховният административен съд ще се произнесе по законосъобразността на решението на Централната избирателна комисия за преброяването на 100% от разписките от машинния вот в понеделник, съобщава БНР.

Съдът е бил сезиран с две жалби – от две от регистрираните за участие в парламентарния вот коалиции и от един кандидат за депутат, съобщиха от съда.

снимка: БГНЕС

По-рано днес ЦИК внесе в деловодството на ВАС жалбите срещу снощното решение на Комисията да бъдат преброени всички разписки от машинния вот. Жалбите  дойдоха в съда от ЦИК, тъй като по закон недоволните трябва първо да я изпратят там. Във ВАС е била създадена организация по администратирането на жалбите, по обедните часове.

Малко след 15:30 Централната избирателна комисия, както е според Изборния кодекс, е внесла в деловодството двете жалби, но без препис от протокола от заседанието от късно снощи, на което е било взето самото решение.

снимка: БГНЕС

Липсващият документ е бил внесен час по-късно, уточняват от съда. И напомнят, че според Изборния Кодекс ВАС трябва да се произнесе по жалбите в 3-дневен  срок от постъпването им – тоест най-късно във вторник в 16:35 часа. Делото е насрочено за деня след вота в 15:00 часа.

Това ще е вторият път в рамките на последните десетина дни, в които съдът ще се занимава с броенето на контролните разписки.

снимка: БГНЕС

Първият път беше, когато ЦИК реши резултатът от ръчното броене да е част от окончателния резултат. Съдът отмени решението с мотив, че Кодексът казва, че само протоколите от машините представляват официален изборен резултат.

Магистратите записаха в мотивите си, че няма проблем да има контролно броене на разписките в колкото секции ЦИК реши, но че този резултат не може да се записват в протокол за резултатите от вота.

 


Share Follow

Leave A Reply