Днес, събота (13 ноември 2021 г.) е ден за размисъл преди изборния вот в неделя (14 ноември) за парламент и президент. На днешният ден за размисъл е забранена предизборната агитация.

снимка БГНЕС

Съгласно Изборния кодекс е забранено публикуването на данни от допитвания до общественото мнение, от социологически проучвания, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Тази забране е отправена и към профилите в социалните мрежи, като Туитър, Фейсбук, Вайбър, Ютюб и др. доставчици на медийни услуги. Забранено е и унищожаването на материали съобразени със закона. Забраната за продажба на алкохол е по преценка на кмета на съответната община.

снимка: БГНЕС

Изборите у нас ще се проведат за втори път изцяло на машини за гласуване, съгласно последните промени в Изборния кодекс. За първи път ще се проведат избори 2 в 1. Избирателите ще гласуват за президент и парламент в един ден (на 14 ноември 2021 г.). Секциите, в които ще се гласува с хартия са 543.

20 партии и 7 коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори. 23 са партиите, коалициите и инициативните комитети, записани в публичния регистър за изборите за президент и вицепрезидент.

 


Share Follow

Leave A Reply