Над 90 000 души са гласувалите на вота две в едно в Турция. Подобна активност е имало само през 2009-та година на президентските избори. При обработени 21.21 % от протоколите Мустафа Карадайъ е на първо място във вота за президент, на второ се нарежда проф. Анастас Герджиков, а на трето Румен Радев. В парламентарния вот на първо място е ДПС с 95.54% от бюлетините, а на второ място е коалицията ГЕРБ – СДС с 1.94 на сто от подадените гласове.

снимка: БГНЕС

Избирателната активност в Турция е три пъти по-висока в сравнение с вота през юли. Само в Бурса и Истанбул са гласували над 55 500 души. 27 713 души са гласували в Истанбул до 21 ч, броят им за Бурса е 27 860 души. За сравнение на вота през юли в цяла Турция своя глас дадоха около 28 000 души.

Масово секциите в Турция приключиха изборния ден в ранните часове на деня. Най-голямо забавяне е имало не заради 100-процентното броене на разписките, а заради попълването на два отделни протокола – за президентския и за парламентарния вот.

снимка: БГНЕС

По-дълго е било и чакането на потвърждение от ЦИК преди закриване на секцията, тъй като там документите се обработват по реда на постъпването им. На много места са подадени сигнали, че машините са блокирали често по време на вота – в такава ситуация не е можела да се анулира започнатия вече процес на подаване на вот и при повторно гласуване на избирателя се оказва, че накрая той е гласувал два пъти.


Share Follow

Leave A Reply