Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани над 12-годишна възраст, който е в сила от днес, 15 ноември 2021 г., до 24 ноември 2021 г. По информация на посолството ни във Виена участието в избори е сред изключенията от новите ограничения. На неваксинираните и непреболедувалите граждани им е забранено да излизат от дома с изключение на отиване на работа, училище, университет, разходка, изпълнение на административни задачи, участие в избори.

снимка: БГНЕС

Тези граждани могат да имат ограничени срещи – с много тесен кръг роднини или близки. Те могат да пазаруват единствено в магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии, както и да ползват пощенски, банкови и други услуги, които не се извършват в непосредствена близост от дома. Разрешено е да се возят в обществения транспорт. Гражданите с поставена първа доза ваксина по изключение могат да избегнат наложените ограничения до поставяне на втората доза чрез тестване с PCR тест. За неспазване на изброените мерки са предвидени финансови глоби.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време – на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44.


Share Follow

Leave A Reply