Мястото на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз. С това послание българският външен министър Светлан Стоев се обърна в двустранните си срещи към своите колеги от Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, които се състояха в Брюксел на 15 ноември 2021 г. Първите дипломати от страните от Западните Балкани бяха в белгийската столица за участие в работна среща на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). „България и Косово имат близки, приятелски и откровени отношения“, заяви българският външен министър при срещата си вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц. Двамата събеседници се обединиха около необходимостта от ясна европейска перспектива за държавите от региона, включително Косово. „България и Черна гора имат силни исторически връзки и динамично развиващи се отношения днес“. Това изтъкна министър Стоев в разговора си с черногорския първи дипломат Джордже Радулович. Той от своя страна благодари за подкрепата, която неговата страна получава от България в процеса на европейска интеграция.

снимка: БГНЕС

„През 2022 г. ще отбележим 30 години от признаването на Босна и Херцеговина от България като суверенна и независима държава. Ние сме притеснени от днешната ситуация в страната и призоваваме за конструктивен диалог, пълноценно функциониране на институциите и продължаване на процеса на реформи. България подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина“, подчерта министър Светлан Стоев в разговора с босненския си колега Бисера Туркович. Тя запозна българския външен министър с трудната политическа ситуация в страната и проблемите, пред които тя е изправена. Министър Туркович благодари за подкрепата, която България оказва на Босна и Херцеговина.

Енергийното сътрудничество и преодоляването на тежките социални и икономически последици от пандемията в условията на нарастващи цени на енергийните ресурси и необходимостта от предприемане на мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата бяха основните теми, обсъдени в разговора на българския външен министър със сръбския министър на външните работи Никола Селакович.


Share Follow

Leave A Reply