Българската национална телевизия организира и излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България. Дебатът може да гледате тук.

Румен Радев и Анастас Герджиков дебатират за първи път и на живо преди избора на българските граждани в неделя. Дебатите обхващат важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция, както и политики, виждания и ценности на кандидатите.

„Кандидатирам се за този пост не защото имам нужда от пост, аз имам собствена кариера, а защото виждам страната в кризи, разединена“. Това каза във встъпителните си думи Анастас Герджиков. „Смятам, че страната може да се обедини и заедно да излезем както от кризата, така и от тежката ситуация, в която се намираме. Мисля, че можем да намерим пътя като чуем двете визии за бъдещето на България“, убеден е Герджиков. Той благодари на опонента си Румен Радев, че е приел дебата, макар и в предпоследния ден от кампанията, както и на всички, които са гласували или ще гласуват за него. „Очаквам да обменим мнения за състоянието на страната и как да върви България оттук нататък, какви са ролите, какви са отговорностите, фукциите на държавния глава, на върховния главнокомандващ Въоръжените сили за справяне с кризата и за задаване на стратегически хоризонти за развитието на страната“. Това заяви президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев за очакванията си за дебата с кандидата за президент Анастас Герджиков.

Анастас Герджиков

„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото. Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджиков.

„Мога да ви успокоя, че в проекта за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяване на гражданските права“, заяви Радев.

„Досега всички промени в конституцията са касаели предимно съдебната власт“, отбеляза той. По думите му, проектът не е негов, а е на голям екип от хора, които работят по него, участва част от академичната общност от СУ, неправителствени организации, граждани, експерти, представители на институциите. Проектът предвижда разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната властта, съдебна реформа. Радев заяви,че не може да си позволи да внася този проект в неустойчив парламент, затова е нямало как да го внесе досега. Той очаква създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и тогава ще го внесе в парламента. „Основният проблем на прокуратурата – няма независима институция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем“, акцентира Румен Радев. „Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото – да променим съдебната реформа“, заяви Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата.

„Не трябва да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде по света“, заяви Румен Радев в предизборния дебат с Анастас Герджиков. „Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа – 110 лева. Други държави свалят ДДС с по 10 процента“, заяви Радев и допълни, че служебното правителство е разширило обхвата на енергийно бедните в страната. „Мерките бяха предложени“, каза Радев. „Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ, ние сме част от единния европейски енергиен пазар“, каза той, като добави, че в България има излишък на електричество. „Така и не чух вашия спасителен план“, обърна се Радев към Герджиков. „Още през лятото можеше да направим някои неща. Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива”, заяви от своя страна Герджиков.

Двамата потвърдиха, че са ваксинирани срещу коронавируса.

Герджиков заяви, че е достатъчно да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Попита защо зеленият сертификат е въведен по този начин. По думите му зеленият сертификат е принуда хората да се ваксинират, но въпреки това ги призова да го направят. Радев попита каква е алтернативата на зеления сертификат. „Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните“, каза Радев. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, заяви още той. Герджиков тук опонира, че ситуацията не е толкова „розова“. Заяви, че медиците на първа линия трябва да бъдат стимулирани. „Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване“, отвърна Радев. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е локдаун. „България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС“, коментира Радев. „Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора“, каза Герджиков.

„САЩ не се месят във вътрешните работи на никоя страна. Но те, като една силна държава, имат своите интереси и ги отстояват навсякъде по света. Разбирам това и затова общата ни позиция към отношенията с всички велики сили трябва да бъде проста: да отстояваме нашия национален интерес. Случаят „Магнитски”, „Панама пейпърс” са позор за нас. Трябва сами да решаваме проблемите си”, категоричен бе Герджиков. „Трябва да отстояваме суверенитета си. Байдън преди време заяви, че нашите проблеми са свързани с корупцията. Имаме много резолюции, приети декларации, но практически ефект няма”, коментира Радев. Според Герджиков е нужен друг подход с РСМ и те трябва да започнат разговора. „Единствено, което българката държава иска, е да се спазва Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се уважават правата на българите там и да е подобри транспортната свързаност“, допълни той. „Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, гарантирам, че България не може да каже „Да“ на членството на Република Северна Македоня в Европейския съюз, преди да се прекрати нарушаването на правата на българските граждани в РСМ, да се унищожава българското културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници“, заяви от своя страна Радев. „Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС“, коментира Радев. „Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия – в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“, заяви Герджиков. „Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности“, заяви Герджиков. „Във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма“, отговори Радев.


Share Follow

Leave A Reply