Четири милиона лева от предвидените компенсации за бизнеса заради скъпия ток вече са изплатени, каза енергийният министър Андрей Живков. Това е малко под 1 процент от общо предвидените средства в размер на 450 милиона лева, които в голямата си част ще бъдат изплатени на компаниите в началото на следващия месец. Според министъра дали бизнесът ще продължи да получава компенсации и през декември и дали подпомагането може да стане през данъчни облекчения както в други държави, би трябвало да решава следващия парламент. Живков коментира и евентуална помощ за битовите потребители на ток, парно и газ.

снимка: БГНЕС

„България е единствената държава, в която битът е регулиран пазар и той към момента не усеща това повишаване на цените. Това е и причината конкретно към бита сега да няма мерки. Но парламентът е този, който може да реши примерно да се намали данък добавена стойност, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита.

Като говоря за компенсации през данъци, те могат да бъдат не само за електрическата енергия, а и за топлинната енергия и за газа. Така че това решение е в ръцете на парламента“, каза Андрей Живков.
Министърът увери, че енергийните предприятия са готови за зимния сезон.


Share Follow

Leave A Reply