Според данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент, за Румен Радев са гласували всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС. Най-високата подкрепа за Радев идва от привържениците на ПП, БСП и ИТН, съобщи БНР.

Румен Радев има подкрепата на хора с високо бразование, местоживеене в по-големи населени места и с принадлежност към по-млади групи, т.е. това са привърженците на „Продължаваме промяната“, посочва „Галъп“.

Другата подкрепа за Радев идва от по-възрастни хора, с по-ниски доходи, които отговарят на привържениците на БСП.

Привържениците на ДПС са с най-ниска избирателна активност на балотажа.

Румен Радев и Илияна Йотова
снимка: БГНЕС

За Радев на балотажа са гласували и млади хора, застанали зад проф. Герджиков. За Румен Радев са гласували повече хора с висше и полувисше образование. За Герджиков са гласували повече отколкото за Радев, хора от столицата и селата.

Всички избиратели без тези на ГЕРБ и ДПС са гласували за кандидата Румен Радев.

Почти 100% от гласовете на привържениците на БСП са отишли при Радев. Над 90% от тези на ПП и на ИТН, както и над 70% от тези на „Възраждане“ и на ДБ също са гласували за Радев.

В близо 90% от случаите пък привържениците на ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение 69% за Герджиков срещу 28% за Радев.

Гласовете за Герджиков идва основно от ГЕРБ и от ДПС (13% от общия вот за кандидата. 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП.

 


Share Follow

Leave A Reply