Съпредседателят на ПП Кирил петков съобщи на преговорите за коалиционно споразумение с „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, че би се радвал главният прокурор сам да си даде оставката, след сформиране на коалиционното мнозинство. Това предаде БТА.

От страна на „Продължаваме промяната“ в разговорите участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова.

Според Кирил Петков е важно България да се превърне в държавата, която е успяла за най-кратко време да премахне корупцията. Той заяви, че БВП на страната ни ще се повиши с 50%, ако намалим нивото на корупция у нас до това на Словения. Петков добави, че съотношението между корупцията и икономическо развитие е над 70 процента. Важно за него е коалицията да се прави с мандат за четири години, за да са сигурни „инвеститорите в корупционния процес“, че няма да могат да ползват обществените средства за лични интереси.

Според Лена Бориславова трябва да има нова парламентарна комисия, която да се занимава с корупцията, и която да изготви доклад за дейността на КПКОНПИ. По думите й трябва да бъдат преразгледани данните за престъпления на магистрати.

От „Продължаваме Промяната“ предлагат още КПКОНПИ да се раздели на две комисии. Едната да обедини дирекциите за противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси, а втората да се занимава с възстановяването на активи от лица, които няма как да докажат произхода на имуществото си. Предлага се още КПКОНПИ да може да възлага проверки на НАП и ДАНС, както и да обжалва в съда откази на прокуратурата за образуване на производства по неин сигнал.

ОТ ПП се обявиха за това Висшият съдебен съвет (ВСС) да се превърне в постоянен действащ орган, чиито решения да бъдат подкрепяни от постоянно действащи комисии.

Никола Минчев предложи ВСС да се раздели на съдебен и прокурорски съвет. Също така да се помисли дали прокуратурата ще бъде в съдебната власт или извън нея, както и дали да отпадне фигурата на главния прокурор или да бъде сведена до административни и организационни функции.

Минчев посочи още, че от „Продължаваме Промяната“ застават зад предложението да се въведе индивидуална конституционна жалба.


Share Follow

Leave A Reply