Кирил Добрев е роден на 18.04.1972 г. в София. Завършва „Хидрогеология“ в Минно-геоложкия университет и „Финанси“ в УНСС. Народен представител в 40, 41, 42 и 43 Народно събрание. През 2017 г. се отказва от депутатското си място, за да се отдаде на партийна работа. Член на НС на БСП, бивш зам.-председател на партията.

Каква е причината според Вас Корнелия Нинова да подаде оставката си точно преди балотажа?

Причината за оставката е ясна. На последните избори БСП не просто удари историческо дъно, тя катастрофира и мисля, че този път е фатално. Защо го направи непосредствено преди балотажа, мога само да гадая. Факт е, че това бе разчетено и като саботаж на президентската ни двойка Радев – Йотова. Моят прочит е, че това беше начин да се разколебаят нашите членове, което обаче не се случи. 98% от социалистите са гласували за Радев, което показва, че партията отказва да бъде заложник на личните настроения на председателя.

снимка: БГНЕС

Съгласен ли сте с решението, взето на пленума на БСП, Нинова да бъде председател на парламентарната група на партията и да води преговорите за съставяне на правителство?

Няма никакво значение дали съм съгласен или не. Така наречената от нея “вътрешна опозиция “ искаше присъствено заседание на НС. Искахме да направим разбор на резултатите, разговор за партията и да изберем човек на нейно място до новия вътрешен избор. Вместо това получихме неприсъствено заседание с фалшив резултат, обявен от централата и това беше повод само за 5 часа да съберем 65 подписа за присъствено заседание, което ръководството отказа да проведе. Няма да ви занимавам повече с нашите вътрешнопартийни регламенти, ще ви кажа само, че решението да е председател е на парламентарната ни група, която се събра присъствено. Решението обаче за даване на мандат за преговори е на Националния съвет, който не бе свикан, а взе решение „на подпис“. Това оставя усещане за нещо прикрито и не съвсем чисто. Факт е, че Нинова избягва разговор очи в очи.

снимка: БГНЕС

Кой трябва да поеме ръководството на партията?

На първо място, човек, който обича партията и го боли от нейните неуспехи. Който не я използва като провинциалист ескалатор в ЦУМ за лично движение нагоре. Ще ви припомня, че първите три дни след изборите сегашното ръководство на БСП дори не признаваше, че проблем въобще има. За тях разговорът за власт е по-важен от проблемите в БСП. На второ място, трябва да е човек, който да преобразува Позитано 20 от централа, водеща войни, към дом на отворените врати на левите хора в България. Нужна е личност, която да привлича симпатии от обществото, а не само в рамките на партията ни. Що се отнася до политиката, бих подкрепил всеки, който замени евтиния популизъм с истински политики.

Стана ясно, че без БСП няма да може да се състави правителство. Под какви условия ще участва БСП в коалиционно правителство?

Ако имаше присъствен пленум, със сигурност щях да имам повече информация. Надявам се след преговорите, все пак ръководството и преговарящите групи да благоволят да разкажат какво са договорили зад гърба на партията. Иначе това, което видях от преговорите, е как политици на прехода се опитваха да водят диалог с набори на моя син за бъдещето на България.

Одобрявате ли Кирил Петков за министър-председател и Асен Василев за финансов министър, каквато заявка дадоха от ПП?

Едва ли има значение дали аз ги одобрявам, след като те спечелиха доверието на мнозинството избиратели. Първо място от раз за толкова нова формация е забележително. Те имаха по-малко време дори от Царя и НДСВ. Очакванията към тях са големи и като първа сила имат право да изберат своите места в изпълнителната власт.

Смятате ли, че коалиционното правителство, което се задава, ще бъде стабилно с оглед на различията между партиите, с които се преговаря?

Смятам, че след тези избори никой не смее да дава прогнози. Различията наистина не са малки, затова е важно да видим кой какви компромиси ще приеме да направи. От това най-вече ще зависи животът на новото правителство.

президентство мс

Снимка: informo

Каква е причината за изборния резултат? Вярно ли е казаното от Корнелия Нинова, че социалисти са работили в полза на “Продължаваме промяната” по време на кампанията?

Това се превърна в дежурно оправдание за Нинова при всички избори. На предишните “врагът с партиен билет” работеше за Манолова, сега за Кирил Петков, а най-интересното е, че всичко това по думите й се финансира от ГЕРБ, нелепо е. Всъщност, ако съм на нейно място и твърдя, че някой може да отклони половин милион гласове от БСП, веднага бих отстъпил мястото си на него да стане председател. Та този човек е два пъти по-ефективен от цялото ръководство на БСП. Каквато и позиция да си договори с ПП, Нинова ще остане председателят смалил БСП до под 300 000 гласа. Председателят, под чието ръководство БСП от масова партия, се превърна в секта. Не виждам как дори и 4 министерски кресла, и председател на парламента, могат да променят това.


Share Follow

Leave A Reply