„Промянa“ несъмнено е дума на изминаващата година що се отнася до българския политически живот. Имаме нов президент. По-скоро старият се сдоби с нов мандат. А ако трябва да бъдем съвсем точни – мандатът му беше удължен. Защото в голяма степен президентът Румен Радев беше преизбран, но само формално. Нямаше съревнование. Опонентът му беше последователно игнориран. Дебатът беше про форма. Единственото, което произведе беше международен скандал. Липсваше дори вълнение в деня на балотажа. Резулататът беше ясен за всички. И не защото изборите са били манипулирани, а защото хората толкова харесаха отличителната  способност на Румен Радев да прави зрелища, че поискаха още от тях. Просто един актьор беше извикан на бис от публиката си. Въпреки подчертано лошият вкус, с който се отличаваше представлението. Няма значение, че „Крим е руски“, важното е да продължава зрелището или промяната. Значение няма.

Зрелище – по същия начин гледаме онлайн формирането на кабинет.  Всичко е на живо, всичко е прозрачно. Но и това е само постановка. PR ход, режисьорски похват. Ясно е, че важните разговори ще бъдат офлайн. Гледаме, но не участваме.  Доказа го ниската избирателна активност, доказват го проблемите, с които продължаваме да живеем.

Гледаме, но няма обратна връзка. Партийните лидери ни казват какъв е дневният ни ред, кой е най-големият ни проблем. „Най-важно е да махнем Гешев“. Но премахването на настоящия главен прокурор ще реши ли кризите, ще живеем ли по-добре? Не, разбира се. Но за това гласувахме тук, за това гласуваха бълагарите в чужбина. Това ли е условието ви да се върнете в България, това ли ще промени живота на близките ви тук?! Гледаме и повтаряме репликите на хората от екраните, но не мислим.

Затова промяна няма и няма да има. Защото няма промяна у избирателите. Продължаваме да си говорим с телевизора. Позволяваме дневният ни ред се пише от политиците. Променяме техния живот, правим някого премиер, друг министър, а ние си оставаме същите…

снимка: БГНЕС

Те се обзавеждат с ново студио, с нови водещи, но шоуто си остава същото, а ние си оставаме зрители.


Share Follow

Leave A Reply