Удължиха срока за проверката във връзка с гражданството на бившия служебен министър и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Образуваната проверка от Спецпрокуратурата ще приключи до 15 декември, съобщи говорителят й Христо Кръстев пред БТА. Тя беше образувана на 24 август.

снимка: БГНЕС

Кръстев уточни още, че по случая се очакват документи от КПКОНПИ, а такива от Конституционния съд вече са били получени. По-късно от Антикорупционната комисия обявиха, че исканите заверени копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, са изпратени в Специализираната прокуратура.

снимка: БГНЕС

На 23 ноември в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението – в случая, пред президента, уточняват от комисията.

снимка: informo.bg

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление. На 13 октомври от прокуратурата съобщиха, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, въз основа на „сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление“. Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения, съобщава Нова тв.

снимка: БГНЕС

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че „се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство – в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър“.

Кирил Петков коментира тогава решението на съда като посочи:

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“.


Share Follow

Leave A Reply