Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, съобщава БНР.

За „Хоризонт“ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев каза, че наблюдаващият прокурор не е открил данни за извършено престъпление от обвинител номер едно.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков сезира прокуратурата, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането му – внесено чрез тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов, за уволнението на Гешев заради нарушаване на Етичния кодекс на магистрата. Сред аргументите за това искане беше и избирателното публикуване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Сезирайки спецобвинението в края на юли, Рашков посочи три случая – записи, за които се твърди, че съдържат гласа на президента Радев, записи на намиращия се в Дубай Васил Божков с политици и журналисти и чатовете между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Според работилия по сигнала прокурор не е видял престъпления в това огласяване, защото това е станало на етап, когато вече тези записи са станали веществени доказателствени средства и право да разреши или не публикуването им имат само съответните наблюдаващи прокурори. А те са дали такова.

Проверката е прекратена заради липса на данни за извършено престъпление от Иван Гешев. Затова е уведомен и вътрешният министър Бойко Рашков. Той има право да обжалва.


Share Follow

Leave A Reply