Канада въвежда задължителен тест за коронавирус при влизане в страната, независимо дали хората са ваксинирани или не. Това съобщават от пресцентъра на министерството на външните работи. Мярката няма да бъде прилагана само по отношение на гражданите, които пристигат от САЩ.

Изискването е с цел ограничаване разпространението на коронавируса в Канада гражданите, пристигащи със самолет в страната. Задължителното тестване се въвежда поетапно, като на повече от половината канадски летища вече е създадена необходимата организация.
Тестът е задължителен за всички пътници, включително за притежаващите сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID-19.


Пътниците следва да се изолират до получаване на негативен резултат от направения тест. Ако резултатът е положителен, подлежат на 14-дневна карантина.
Неваксинираните пътници, които имат право да влязат на територията на Канада съгласно канадските законови изисквания, ще бъдат изолирани в определени места за целия период на карантината. Тези, които преминават транзитно през летищата Канада, ще бъдат тествани при кацане, като след това ще могат да продължат пътуването си до крайната дестинация.
По отношение на неваксинираните, които имат право да влизат на територията на Канада, се запазват досега действащите мерки: тестване при пристигане в Канада; поставяне под карантина за срок от 14 дни; тестване на осмият ден след пристигане в Канада.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към дипломатическото ни представителство в Отава на следния телефонен номер: +1 613 789 3215, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +1 613 316 1998, както биха могли да се обръщат и към генералното консулство на България в Торонто на следния телефонен номер: +1 1 416 696 2420, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +1 416 892 1738. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Ottawa@mfa.bg или на имейл адреса на генералното консулство в Торонто: Consulate.Toronto@mfa.bg.
/МХ/


Share Follow

Leave A Reply