Към финализиране са преговорите за съставяне на правителство и за структурата на коалиционния кабинет, съобщиха от БНР. Квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3.

снимка: БГНЕС

10 позиции ще има ПП. Премиер ще е Кирил Петков. Ще има двама вицепремиери. Това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която ще е зам. министър-председател. Тя ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

Министерството на образованието и МВР също остават за ПП. Там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната – за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев. За ПП остават още транспорт, култура и здравеопазване. Министерството на икономиката е разделено на две. Едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер.

Държавните предприятия отиват при БСП и предложеното име към този момент е Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. БСП взема също така и министерствата на земеделието, туризма и социалната политика.

снимка: БГНЕС

За ИТН са Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. Те не са дали съгласие още да имат  вицепремиер.

снимка: БГНЕС

За ДБ остават три министерства. Това са правосъдие, електронно управление и дигитализация – това название ще бъде доуточнено и екология. Министърът на екологията ще изпълнява и поста вицепремиер по климатичните промени. Тези позиции ще заемат съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Това разпределение, както и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент, посочват източниците на БНР.


Share Follow

Leave A Reply