В становище на Съветът за електронни медии /СЕМ/ се съобщава, че медийния регулатор следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския вестник „Труд“ – „запечатване, което се извършва в присъствието на полицията“. Това съобщава БТА.

Според СЕМ при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия не трябва да се поставя под заплаха журналистическият труд и свободата на словото.

снимка: БГНЕС

Заради неплатени задължения, вчера полицията запечата редакцията на в. „Труд“, която се помещава в сграда на Министерството на културата.

От Асоциацията на европейските журналисти заявиха, че са поискали от служебния министър информация за това кога е сключен догора, какви са извършените плащания от наемателя, неговите задължения и какви са претенциите на Министерството на културата. АЕЖ са поискали информация от служебния министър също и затова какъв е съдебния спор пред Софийски градски съд и кога е изпратена покана за освобождаване на помещенията.

Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата, се казва в съобщение от пресцентъра на МК.
От министерството предоставят пълната хронология по казуса, чието разрешаване според МК започва още през юли тази година, а задълженията на фирмата се трупат от 2012 г.
Цялата позиция на МК може да разгледате ТУК.


Share Follow

Leave A Reply