Поредна седмица на абсурда в българския политически живот! През първата седмица, в която имаме работещо Народно събрание, напрежението в зала и извън нея расте почти с темповете на цените на храните, битовите сметки и инфлацията.

Народните представители употребиха цялата си работна седмица в спорове по темата дали депутатите да влизат в Народното събрание със зелен сертификат, за да стигнат до скандалното решение – зеленият сертификат да не важи за тях. Срамно е, че изобщо такъв дебат съществуваше. Не е ли безспорно, че правилата трябва да важат за всички, че народните представители имат моралната задача да служат за пример на обществото?! Това решение не саботира ли ваксинационния процес за пореден път и то от трибуните на властта?! На какво основание депутатите се разграничиха от останалите български граждани така и не стана ясно. Ясна е обаче поредната категорична заявка, че лицемерито ще законодателства от парламентарната трибуна и то не за първи път…

Абсурдът далеч не се изчерпва до Народното събрание. Държавният глава Румен Радев участва в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на САЩ Джо Байдън. На нея той заяви следното:

„Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция“, каза той. Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години държавният глава определи именно като проявления на прехода.

С две думи президентът преповтори известната позиция на лидера в оставка на социалистическата партия у нас Корнелия Нинова – „Демокрацията ни отне много“…и то пред Байдън на среща, посветена на демокрацията…Е, поне този път президентът не смени рязко вътрешнополитическата си позиция с външнополитическата си такава, както неведнъж е правил.

снимка: БГНЕС

Президентът участва и в конферентен разговор с Байдън и държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от формата Б-9. Подходи за разрешаване на кризата в Украйна чрез деескалация на напрежението и стриктното изпълнение на Минските споразумения, бяха сред на акцентите на разговора, лаконично ни съобщават от прессекретариата на Президентството. Крим не беше ли руски?! Явно тук президентът предвидливо е сменил позицията си.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Положението по министерствa не е по-различно. Лекари отново са на протест. Медици от болница „Лозенец“ искат оставката на служебния министър Стойчо Кацаров, защото предприе действия по вливането на многопрофилната болница „Лозенец” в Детската болница „Д-р Иван Митев”. По-рано тази седмица Кацаров аргументира решението си с наличието на парк в близост до болница „Лозенец“, което би било идеално за децата… В противовес на този меко казано нелеп аргумент на министъра обаче са основателните страхове на лекарите от болницата, част от които неминуемо ще изгубят работата си, защото при сливането неизбежно ще последват съкращения на персонала. Това ли е отношението, което заслужават медиците? И кой ще лекува болните деца – лекарите или парка?


Освен това болница „Лозенец“ е и учебна база на студентите по медицина в Софийския университет, които прекратяват занятията си в знак на протест. „С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели“, се посочва в позицията на СУ.  А специалистите са категорични, че „превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невъзможно“. От тук изниква въпросът защо служебно назначеният министър в самия край на мандата си предприема тези действия и наистина ли е за доброто на „дечицата“?

Фалстарт на Народното събрание, поредна доза лицемерие в Президентството и подозрителни действия в последните дни на служебния кабинет белязаха изминалата седмица. Е, поне институциите звучат в унисон, макар и фалшиво. Но как да очакваме нещо различно, когато тон на всички трибуни на властта се дава от едно и също място.


Share Follow

Leave A Reply