Държавната администрация трябва да дава пример- така новият премиер Кирил Петков мотивира намерението си да въведе изискване за достъп със Зелен сертификат до повечето държавни институции. До дни това ще се въведе за всички работещи в министерствата, обясни Кирил Петков след първото заседание на новото правителтвото.

Неваксинираните и непритежаващи зелен сертификат граждани, каквито са повечето от българите, обаче все пак ще имат достъп до тези институции за вадене на документи и други услуги, пише News.bg Петков.

„Ще направим първо точен анализ как стои юридическата страна на въпроса. Ясно заявяваме, че ще има достъп на гражданите, които не са ваксинирани, до обслужването в тези министерства. На базата на всичко това ще решим каква е точната формула. Но всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да е под същия аршин както бизнеса“, каза министър-председателят.

„Не може да продължава повече по този начин. В момента сме след Таджикистан, Пакистан и Руанда по ваксинация, а средното ниво на ваксинация в ЕС е 70%. Не виждам причина защо да не се стремим към това ниво.“

На днешното заседание е взето решение и за общините, които най-много пострадаха от обилните валежи през последните дни.

„Още утре ще поканим областните управители на три общини – Смолян, Благоевград и Кърджали, за да ни дадат ясна и точна представа за всички щети. Да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде. Точка номер 1 беше държавата да се погрижи за пострадалите хора“, обясни министър-председателят.


Share Follow

Leave A Reply