Евродепутатът, лидер на ПЕС и премиер на България в периода 2005 – 2009 година Сергей Станишев изказа мнение, че България се намира в процес на промяна след близо 12 годишно управление на ГЕРБ. Според него това е позитивно, а що се отнася до четворната коалиция, „тя трябва да осъзнае, че търпението на хората е на изчерпване.“

Според Станишев в четирипартийната коалиция има много подводни камъни, като един от тях е „липсата на механизъм за функциониране на коалицията“.

 

„Участието на председателя на БСП в правителството е политическа грешка за БСП. Много червени линии на БСП бяха замъглени и се съмнявам, че ще се реализират. Въпросът е не с какво БСП влиза, а с какво излиза от това управление“, заяви Станишев пред БНР.

 

Той уточни, че основните министерства са концентрирани само в една партия – „Продължаваме промяната“. Това според него не е добре за баланса на коалицията. Той посочи, че важните неща за една коалиция са ролята на премиера, вътрешен диалог, отношенията между лидерите на политическите сили и начина на изглаждане на противоречията.

 

По думите му „правителството трябва незабавно да влезе в диалог с Европейската комисия“, тъй като е закъсняла много с Националния план за възстановяване и устойчивост.

 


Share Follow

Leave A Reply