Смятате ли, че новият кабинет ще успее да изпълни 4-годишния си мандат предвид кризата и четворната коалиция от разнородни политически формации? Христо Иванов също изказа мнение, че управлението може да се окаже преходно.

За да определим дали има шанс един кабинет да изкара пълния си мандат, първият въпрос, на който трябва да си отговорим, е дали имаме структурно добре организирани взаимоотношения в новия политически субект, който се е формирал, за да може той да издържи по-дълго време. Това не е реална коалиция по причина, че има политически субекти вътре, които не признават другите нито идеологически, нито по отношение на политиките, които изповядват – пример: Истанбулската конвенция, позицията спрямо СМакедония, подхода към съдебната реформа. В този смисъл, това е някаква формация, която ясно заявява намерението да управлява в името на някаква цел, която не е съвсем ясна. А от оперативна гледна точка, най-близката цел, която е належаща за по-широката публика, това е справянето с енергийната криза, която връхлита страната и на второ място, приемането на бюджет от редовно правителство. Оттам нататък смисълът се губи. Не е яснo формулирана целта, ако тя не е скрита, а именно – възникването на нов ляво-либерален субект.


В допълнение, структурата на базата на подписаното споразумение е с нестабилна конструкция. Тя се гради на баланса и активността на една политическа партия и по-точно на нейните лица – Кирил Петков и Асен Василев. Те успяха да балансират комуникацията в периода на преговори, но това ще бъде тяхна задача оттук нататък почти ежедневно. Защо? Защото виждаме, че противоречията и липсата на синхрон между вижданията в отделните политики тепърва започват.

Снимка: БГНЕС

Освен това трябва да кажем, че мотивите за включване на отделните лидери на политическите партии са изключително ориентирани към собственото им оцеляване, а не толкова към спрвяне с проблемите в държавата. И това предполага, че във всеки момент, в който персоналната лидерска перспектива бива застрашена от грешки, а ние виждаме в първите дни демонстрация на неподготвеност, непознаване на закона от представителите на „Продължаваме промяната“, то инстинкта към оцеляване ще заработи. Затова чисто експертно мога да кажа, че тази формация трудно може да издържи дълго време.

Как новият кабинет ще си взаимодейства с президента? Забелязва се очевидна президентска квота в състава на кабинета. Какъв знак е това?

Да, президентът участва в управлението чрез свои министри. Те представляват неговите ресори. Това са силовите министерства, от една страна, за да бъде гарантирано, че бъдещите избори ще бъдат „правилно“ организирани. От друга страна – външната политика, за да има възможност президентът да работи върху своя имидж. Поради което оттук нататък предполагам, че той изцяло ще представлява правителството във всички събития, които са свързани с представянето на България.
Така виждам нещата. Много объркани. Много дисбалансирани. Много принудителни. Никой не е щастлив от това, в което е влязъл. Но, може би единственият добър краен ефект ще бъде за Корнелия Нинова, защото до този момент тя носеше целия негатив за представянето на БСП, докато сега ще има пълната възможност да припише отговорност за неслучването на много неща не само на себе си, но да разпредели отговорностите върху всички участници в новото формирование.

Как ще коментирате подборът на министри в кабинета – наред с новите млади лица има и не малко чисто стари като Корнелия Нинова например? Ще се сработи ли “отборът” при това положение, или всеки ще играе сам за себе си?

Казват, че трябва да работи като отбор, но като четете приложенията, трудно може да се направи този извод. Нахвърляни добри пожелания и нищо повече. Не виждам как ще се случат нещата. При всеки случай, аз съм сигурна, че първичният инстинкт да работиш за партията си ще заработи в един определен момент. Много е важно да се каже, че тази картина обслужва в момента всяка една от включените партии, които не се представиха добре на изборите с изключение на „Продължаваме промяната“. Обслужва ги като им дава глътка въздух да бъдат в управлението. Но, както им дава глътка въздух, при несправяне ще им се отнеме тази глътка въздух. Много е важно за всички да има някаква степен на справяне със предизвикателствата на следващите няколко месеца. Освен това, аз ще повторя моята теза, че това, което се случва, е процес на създаването на новото ляво в България. Постепенно излишните субекти ще отпанат. Това се случва навсякъде под влиянието на САЩ, налагайки свои кадри – в България имаме харвардски възпитаник, който създава новата лява формация, прикрито, уж се ползват десни методи, но истината е, че целта е друга, в Гърция се случва абсолютно същото, за в бъдеще вероятно в Унгария, Македония. Целта е създаването на новото ляво. И в момента баламосват популистки публиката. Добре е да мислим по-мащабно и да разбираме процесите, на които ставаме жертви в момента.

По отношение на служебното правителство – как оценявате работата му? Спънаха ли се на финалната права служебните министри със забележките по Плана за възстановяване от страна на ЕК, скандала с болница “Лозенец” и данните за натиск над прокуратурата?

Те са си спънати от началото. Няма направление, няма сектор, който да е бил развиван съответно. Например, образованието и науката, което мен особено ме интересува, няма идея за промяна, няма осъзнаване на проблемите в образованието. Затова не мога да кажа нищо положително за служебното правителство. И ние виждаме всичките ефекти от неговото управление до ден днешен, включително енергийния проблем.

Очаквате ли да има ранни рокади предвид тежката криза, ако ресорните министри не се справят, или по-скоро ще се търси стабилност в коалицията и няма да се правят смени?

Не е възможно да има рокади, защото нещата така са организирани, че, ако някъде се намери грешка, това означава, че политическата партия поема отговорността. Това означава, че на представителите на тази политическа партия и лидерите й ще им се наложи взаимно да се противопоставят и ще се бранят при всеки опит за приписване на вина или отговорност на техен представител. Невъзможно е. Тези хора в момента са циментирани, докато трае това правителство.

ГЕРБ заявиха, че няма да водят разговори с кабинета, докато Рашков е част от него. Това представлява ли проблем за кабинета?

Аз не виждам те да го възприемат като проблем. Aко го възприемаха като проблем, щяха да се противопоставят на президента за това назначение. Явно, че не възприемат като проблем замърсяването на публичното пространство постоянно с негативна информация, която в крайна сметка не излиза като достоверна. Това не им прави впечатление. Това, че създадоха война между Прокуратура и МВР също не им прави впечатление. Може би някои хора това го възприемат като позитивно. Може би залагат на това, че техните избиратели харесват този образ на Бойко Рашков. Но, крайният резултат ще се пише на образа и на раменете на Кирил Петков и на новата формация.


Share Follow

Leave A Reply